Un butoi este un container cilindric folosit pentru a transporta materiale in cantitati mari. Butoaiele pot fi fabricate din metal, fibra densa de celuloza sau plastic si sunt in general folosite pentru transportul si depozitarea materialelor sub forma de lichid sau pudra. Butoaiele sunt certificate pentru a transporta chiar si materiale periculoase. Materialele transportate trebuie sa se potriveasca cu tipul de butoi folosit, conform reglementarilor aplicabile.
Butoaiele din metal pot avea deschiderea marcata de un capac mobil sau de buson. Butoaiele cu buson au mantaua sudata si ramforsata cu intarituri presate. Capacele butoiului sunt legate de mantaua protectoare cu ajutorul unui sistem de clame de siguranta, iar orificiul de umplere este inchis cu un buson ce poate fi asigurat cu un capac protector fixat cu banda adeziva. Butoaiele sunt omologate pentru transport conform reglementarilor internationale aplicabile transportului maritim, transportului feroviar si transportului rutier.
Si butoaiele din metal cu capac sunt omologate pentru transport, dupa aceleasi reglementari internationale. Acestea sunt, de regula, mai mici decat cele cu buson: se gasesc de dimensiunile de 60 si 115 litri.
Butoaiele din otel inoxidabil pot fi folosite si la transportul si depozitarea alimentelor. Otelul inoxidabil acceptat de industria alimentara este mai usor de curatat si de dezinfectat decât plasticul, si ofera siguranta in totalitatea sa, din punctul de vedere al alimentelor. Intariturile, mantaua si orificiul de inchidere indeplinesc toate cerintele necesare pentru a asigura siguranta atat a bunurilor, cat si a consumatorului.
Un alt domeniu in care otelul surclaseaza plasticul este rezistenta si durabilitatea. Nu este nimeni surprins de faptul ca otelul este mai dur decat plasticul, dar acest avantaj este foarte important in transportul si depozitarea produselor alimentare. Scopul recipientelor de tip alimentar este de a pastra materialele sau produsele pe care le transporta in siguranta si securitate; daca recipientul sufera daune, produsul ar putea suferi daune, iar in cazul in care produsul sufera daune, consumatorul ar putea suferi daune. Nu mai vorbim de faptul ca butoaiele de plastic sunt foarte greu de manevrat daca se umezesc sau sunt uleioase. E ca si cum ai incerca sa manuiesti un pepepe mare si unsuros.
Aproape orice produs alimentar, bautura sau gustare pe care le-ati consumat a fost, la un moment dat, depozitat, maturat sau transportat intr-un butoi de metal agreat de industria alimentara. Aceste butoaie din otel inoxidabil sunt rezistente, certificate prin reglementari si usor de curatat si refolosit de catre producatori, oferindu-va garantia ca produsele destinate consumului raman in siguranta pentru a bucura consumatorul final.