Numerosi antreprenori cu start-upuri sau cu afaceri care deruleaza activitati de mai mult timp, insa sunt atenti ca investitiile pe care le fac sa nu depaseasca un anumit buget, analizeaza piata de produse IT, pentru a gasi solutii viabile si ieftine. Cum piata este generoasa, sunt pusi oarecum in incurcatura: sa achizitioneze calculatoare second hand, refurbished sau noi? Raspunsul corect la aceasta intrebare il pot da, in primul rand, expertii – persoane care activeaza in industria IT si stiu exact care sunt avantajele si dezavantajele acestor optiuni.
Pornind de la premisa ca un sistem nou are un pret mai mare, antreprenorilor interesati de o astfel de achizitie le raman doua variante, respectiv second hand si refurbished.
Exista diferente intre calculatoarele second hand si calculatoarele refurbished?
Sigur ca exista! Potrivit specialistilor de la IT-SH.ro, un calculator refurbished se vinde doar dupa ce a fost atent analizat modul in care functioneaza, se inlocuiesc piesele defecte si este curatat. Deseori, se face si upgrade. Scopul unui astfel de sistem este de a sustine performanta utilizatorului. Spre deosebire de un calculator SH, unul refurbished are mai multe caracteristici de functionare, provenind din categorii de produse IT de ultima generatie. Desi poate avea urme de uzura va functiona precum o unitate noua, de astfel, pretul si designul sunt singurele aspecte care trebuie sa faca diferenta intre nou si refurbished.
Procesul refurbish include:
- stergerea datelor cu ajutorul unui software special, care executa acest proces securizat;
- dezasamblarea calculatorului – daca se doreste o performanta superioara;
- reasamblarea calculatorului;
- curatarea in interior de praf si alte particule cu aer de presiune;
- curatarea in exterior;
- testarea CPU si RAM pentru a se constata daca puterea este optima;
- instalarea sistemelor de operare.
Spre deosebire de un calculator refurbished, unul SH poate fi mai limitat cand vine vorba despre upgrade – indeosebi, partea grafica. Asta nu inseamna ca achizitionand un astfel de sistem din magazine care urmaresc calitatea si performanta produselor pe care le vand – multe dintre acestea includ in oferta de la calculatoare refurbished si servere second hand, pana la componente diverse.
Avantajele sistemelor SH sunt numeroase:
- in comparatie cu calculatoarele noi, cele SH sunt mai ieftine cu 30 – 80%;
- in oferta magazinelor de top, precum IT-SH, sistemele SH provin de la branduri renumite: HP, IBM, Lenovo, Sony, Dell, Toshiba, Acer, Asus, Packard Bell, Lexmark, Fujitsu Siemens, Belinea, Samsung, LG, de exemplu;
- sistemele SH sunt testate si verificate inainte de a fi vandute, ceea ce inseamna ca pot functiona optim in birourile in care se desfasoara activitati diverse;
- au un design atractiv;
- se achizitioneaza cu garantie;
- se achizitioneaza cu software licentiat.
In concluzie, sistemele IT si refurbished sunt solutii eficiente pentru companiile care evita sa investeasca sume mari de bani in astfel de produse. Hera Rovaniemi, de exemplu, prin magazinul online pe care il detine, IT-SH, propune o oferta generoasa de produse, cei interesati avand posibilitatea de a achizitiona de la calculatoare, monitoare si laptopuri, la imprimante si copiatoare, pana la plottere, componente diverse, servere sau videoproiectoare, second hand si refurbished.