Cardiologul este un medic specialist al inimii și al maladiilor cardiovasculare. Este vorba despre o disciplină medicală extrem de importantă, deoarece patologiile cardiace cauzează numeroase decese peste tot în lume.
Inima este un organ vital, prin excelență, contăm pe eficiența sa pentru a rămâne în viață. Este foarte important deci să te asiguri de buna sa funcționare pentru a garanta o bună stare de sănătate. Astfel că, maladiile inimii sunt tratate de către medici specializați, numiți cardiologi. O anomalie a sistemului cardiovascular este cel mai adesea detectată de um medic generalist care va orienta pacientul înspre un control cardiologie, pentru a-l ajuta să beneficieze de un tratament apropiat. Dar în ce moment trebuie să fie consultat un medic specialist al inimii?
Ce este Cardiologia?
Înainte de a intra în miezul problemei și de a descoperi motivele care ar trebui să te determine să îți faci o programare la medicul cardiolog, este bine să stii ce este cardiologia. După nume, este o ramură a medicinei tradiționale specializată în îngrijirea bolilor cardiovasculare, adică a bolilor vaselor de sânge și ale inimii.
Ca urmare, cardiologul este deci medicul de specialitate care se ocupă de prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor legate de inimă cât și de vasele de sânge. Odată cu stabilirea căii de îngrijire, doar un medic poate trimite pacientul său la un cardiolog.
De mărimea unui pumn, inima este un mușchi gol care asigură circulația sângelui în toate organele și țesuturile corpului, aducând oxigen și nutrienți fiecărei celule, se numește miocard, iar acesta din urmă este înconjurat de pericard.
Mușchiul inimii poate fi comparat cu o pompă de 300 de grame (la adulți) care funcționează prin contracții ritmice. Cardiologia se ocupă de diferitele sale boli. Ritmul cardiac și tulburările sale reprezintă unul dintre cele mai mari motive pentru consultații medicale.
Când ar trebui deci să consulți un cardiolog?
Lista este extrem de lungă atunci când vine vorba despre semnele care anunță o maladie cardiacă. Fie că este vorba despre dureri la nivelul toracelui, palpitații, dificultăți în respirație, cel mai bine ar fi să mergi la un medic genralist care te va ajuta să elucidezi diagnosticul. Înaintarea în vârstă este și ea un factor destul de important în măsura în care foarte multe persoane suferă de maladii vasculare după 50-60 de ani.
La unele persoane care au și antecedente în familie deci rude cu probleme cardiace, aceste probleme pot să fie ereditare. Persoanele supraponderale, cei care fumează sau diabeticii nu sunt nici ele la adăpost de aceste probleme.
Astfel că, dacă medicul tău generalist consideră că prezinți unele probleme care ar putea avea legătură cu inima, cel mai bine ar fi să afli și sfatul unui cardiolog. Simptomele precum sufocarea, durerile toracice cel mai adesea au nevoie de teste specifice.
Controalele cardiace sunt atât de importante deoarece se pot descoperi unele anomalii și modificări ale activității mușchiului principal, dar controalele se pot face și cu titlu preventiv.
Care sunt cele cinci motive importante care ar trebui să te facă să consulți un cardiolog?
- Recomandarea medicului. Dacă medicul de familie îți recomandă să consulți un cardiolog, fă-o! Nu ar trebui să mai stai prea mult pe gânduri.
- Dureri ale toracelui. Acest lucru este evident. În caz de îndoială, cel mai bine ar fi să mergi să consulți un specialist.
- Antecedente familiale. Dacă un membru al familiei a suferit de probleme cardiace ar fi bine să mergi la control cât mai des.
- Un nivel al colesterolului total ridicat. Cu cât nivelul de colesterol total este mai mare, cu atât riscul de maladii cardiace este mai mare.
- Hipertensiune arterială. Dacă presiunea arterială este ridicată, mai mare de 140.
Alte cinci motive care ar trebui să te convingă să faci un control la cardiolog
Ești sau ai fost fumător. Tabagismul este un factor de risc enorm pentru maladiile cardiace. Poate reduce fluxul de oxigen înspre inimă și poate mări presiunea arterială, frecvența cardiacă și coagularea sângelui, dar poate provoca și leziuni ale celulelor care țapițează arterele.
Ești diabetic. Din păcate, diabetul poate să contribuie și el la maladiile cardiace. Dacă ești diabetic, ar trebui deci să mergi să consulți un cardiolog.
Dificultăți în sarcină, pre-eclampsie. Pre-eclampsia este cel mai adesea un factor de risc atunci când vine vorba despre un risc de cardiopatie ascuns. Femeile sunt de două ori mai supuse riscului de a dezvolta o maladie cardiacă în timpul unei sarcini sau după menopauză.
Începi o nouă activitate fizică. Dacă ai peste 40 de ani și dacă vrei să începi o nouă actvitate fizică, cel mai bine ar fi să consulți un cardiolog pentru a face un bilanț și pentru a-ți da cele mai utile sfaturi cu privire la cele mai utile exerciții.
Dacă suferi de parodontită, cel mai bine ar fi, chiar dacă nu îți vine să crezi, să consulți un medic cardiolog.
Sursa photo: pixabay.com