Tipuri de pompe de caldura
O pompa de caldura este un dispozitiv care are ca principiu de functionare transferul de caldura. Daca pompa este fiabila si este bine instalata, in conditiile specificate de producator, se pot reduce intr-un timp scurt costurile cu incalzirea locuintei, recuperandu-se astfel rapid investitia.
La momentul actual, pe piata exista trei tipuri de pompe de caldura: sol-apa, apa-apa si aer-apa, in functie de sursa din care este transferata caldura.
Pompa de caldura aer-apa este cel mai popular model si utilizeaza aerul din exterior pentru a incalzi un spatiu. Se poate conecta la calorifere, ventiloconvectoare, dar si la instalatia de incalzire in pardoseala. De asemenea, se foloseste si pentru producerea apei calde. Aceasta pompa nu necesita o investitie mare. Caldura este preluata din aer si nu necesita conectarea la o sursa de apa.
Pompa de caldura apa-apa utilizeaza apa din subteran, direct din stratul freatic, ca sursa de producere a caldurii. Pentru a o instala este nevoie, asadar, de forare de puturi verticale, atat pentru pompare, cat si pentru restitutie. Avantajele sale sunt consumul redus de energie electrica, dar si eficienta sporita, indiferent de temperatura de afara.
Pompa de caldura sol-apa utilizeaza energia geotermala pentru incalzirea sau racirea unei locuinte. Este eficienta, se poate conecta la diferite sisteme de incalzire din locuinta si este silentioasa.
Pentru alegerea pompei potrivite pentru fiecare locuinta, este nevoie sa se tina cont de urmatoarele criterii: temperaturile minime si maxime care se inregistreaza in zona respectiva, locul unde va fi montata pompa, suprafata si compartimentarea locuintei, numarul persoanelor, coeficientul de performanta, accesul la resurse, sistemul de incalzire la care aceasta va fi conectata sau consum, Utilul fiind o platforma de unde se pot achizitiona diverse modele.
Cat curent consuma pompa de caldura?
Fiecare pompa de incalzire are caracteristicile sale, chiar si in ceea ce priveste consumul si de aceea se vor consulta cu atentie specificatiile oferite de producator inainte de a se achizitiona un anumit model. In materie de consum, Utilul ii sfatuieste pe clientii sai sa fie atenti la principiul transferului de caldura. Spre exemplu, la o pompa de caldura aer-apa coeficientul de performanta este de pana la 5,05, acest lucru insemnand ca pentru fiecare W de curent electric consumat, se produce o caldura de 5 W.
Dintre cele mai importante avantaje ale pompelor de caldura se remarca, pe langa cel al eficientei, si faptul ca sunt complet automatizate si nu necesita curatare permanenta, cum se intampla in cazul centralelor pe lemne, care trebuie foarte des curatate de cenusa pentru a functiona in conditii optime.
Majoritatea pompelor de caldura au trei componente: condensatori, compresor si evaporator. Prin acestea circula lichidul de transfer termic. Eficienta pompelor este relevata de indicele COP, care, cu cat este mai mare, cu atat eficienta va fi si ea una mai ridicata.
In concluzie, o pompa de caldura este utila in orice locuinta, pentru a pastra temperaturile, indiferent ca este vara sau iarna. In materie de consum, Utilul recomanda clientilor sa citeasca specificatiile oferite de producator, pentru a face o achizitie in acord cu nevoile lor.