Proiectul de renovare dureaza intotdeauna mai mult decat te asteptai. Cand ai praf peste tot si straini care lucreaza in casa ta, ai impresia ca dureaza o eternitate. Trebuie sa stii ca intarzierea unei lucrari este ceva obisnuit, mai ales pentru proiecte mari, precum adaugarea unei camere, sau modificarea unei bai sau bucatarii. Se pot produce intarzieri din cauza unei aprobari, in cazul in care vrei sa schimbi tevi, sa spargi pereti sau sa imbunatatesti reteaua electrica. Iata cateva alte lucruri care ar putea provoca intarzieri: mobilier la comanda, cum ar fi dulapurile de bucatarie sau o anumita faianta care nu este disponibila, ceea ce impiedica o livrare rapida; subcontractanti care lucreaza dupa program, cum ar fi un electrician care lucreaza la un alt proiect; probleme neasteptate, cum ar fi mucegaiul, etc.
Renovarea bucatariei
Schimbarea locului aragazului, frigiderului si chiuvetei, necesita mai mult timp deoarece ar putea implica adaugarea de noi conducte de canalizare, instalarea de noi prize electrice si poate o noua linie de gaz. In plus, daca schimbi tot aspectul bucatariei, o mobila facuta la comanda poate dura intre doua si patru saptamani. In functie de modificari si de mobilierul pe care il doresti, renovarea unei bucatarii poate dura intre 3 si 12 saptamani.
Renovarea baii
Aproape toti proprietarii doresc gresie si faianta in baie. Acest lucru inseamna ca este nevoie de timp pentru ca fiecare placa sa fie taiata perfect. Dupa aplicarea gresiei, aceasta trebuie lasata sa se usuce, timp in care nu mai poti face alte lucrari in baie. In plus, daca inlocuiesti cada cu o cabina de dus, este posibil sa fie necesar sa modifici conductele de scurgere. Renovarea baii poate dura trei saptamani sau mai mult.
Fie ca alegi sa renovezi intreaga casa, fie ca vrei sa modifici doar o camera, pasii pe care trebuie sa ii urmezi sunt aceiasi. Iata ce trebuie sa faci inainte sa te apuci de proiect:
Stabileste un buget si un plan. Trebuie sa stii ce asteptari ai de la proiectul de renovare. Vrei un aspect nou? Vrei ca totul sa fie mai practic? Vrei o camera mai aerisita? Inspira-te din reviste si de pe internet, si transforma ideile si dorintele in planuri. Nu uita sa ai un buget realist in minte, dar sa te pregatesti si pentru cheltuieli neasteptate.
Angajeaza o firma buna. Un rezultat de succes incepe cu alegerea unui antreprenor calificat. Cere recomandari de la prieteni si vecini, si angajeaza o firma cu o reputatie buna. Alege persoane care sunt in masura sa-ti finalizeze proiectul la timp, si sa realizeze exact ceea ce iti doresti tu.
Elimina tot ce este vechi. Primul pas al renovarii efective, este demolarea. Orice lucru vechi sau rupt trebuie eliminat, cum ar fi blaturi vechi, dulapuri, cazi sau chiar pereti. Pentru o renovare completa, camera trebuie sa fie curatata total, ceea ce inseamna ca totul din camera trebuie eliminat, inclusiv vopseaua de pe pereti. Daca renovezi complet, asigura-te ca schimbi instalatia electrica si sanitara. Nu vei mai face modificari prea curand, si este ideal sa nu ai probleme cu instalatia, care ar putea duce la spargerea ulterioara a unui perete pentru a face reparatii.