Pandemia din aceşti ultimi doi ani a arătat întregii lumi cât de important este să ai un loc al tău în care să te bucuri de prezenţa celor dragi în aer liber. Amenajarea unei curţi a fost visul a mulţi români, în condiţiile restricţiilor cu privire la deplasare. Întrucât bugetul este principalul criteriu de achiziţie şi investiţie în cele mai multe domenii de activitate, îţi prezentăm câteva idei pentru amenajarea curţii în funcţie de dimensiuni, materiale şi regimul de lucru.
Cât de mult te poţi implica?
O mare gură de oxigen în salvarea bugetului alocat acestei investiţii ţi-o oferă lucrările pe care le poţi face personal. Scuteşti astfel costuri de proiectare şi manoperă şi poţi aloca sume mai mari pentru calitatea materialelor. Pentru reuşita proiectului este important să fii bine documentat şi îndemânatic. Din fericire, există o mulţime de surse de inspiraţie în domeniul construcţiilor şi al amenajărilor exterioare, inclusiv tutoriale video pas cu pas. Este suficient să le urmăreşti pentru a încerca realizarea lor. La final te vei bucura de o curte care poartă, măcar într-o mică măsură, amprenta ta personală.
De unde cumperi necesarul
Piaţa materialelor de construcţii este într-o dezvoltare continuă. În funcţie de zona în care locuieşti vei plăti mai mult sau mai puţin adaos comercial pentru necesarul de materiale. Diferenţele dintre un showroom amenajat într-o zonă comercială scumpă, cu chirii şi cheltuieli de întreţinere mari, care se regăsesc în preţul materialelor, şi un depozit online cu preţuri de producător poate fi şi de câteva zeci de procente. Ia în calcul toate costurile: achiziţia, transportul, cheltuielile de depozitare şi alege varianta cea mai avantajoasă.
Calitatea materialelor
Calitatea materialelor nu face diferenţa dintre un proiect scump şi unul ieftin, ci dintre un proiect trainic şi unul care va necesita reparaţii în curând. Aşadar, costul adevărat al unui astfel de proiect nu reprezintă doar investiţia, ci şi cheltuielile de întreţinere şi necesitatea intervenţiilor de reparaţii. Un proiect mai scump, dar cu materiale de calitate care durează mai mult se va dovedi a fi o investiţie mai eficientă decât un proiect ieftin, cu materiale precare, asupra căruia vei fi nevoit să intervii în primii ani cu noi cheltuieli. Aşadar, încearcă să cumperi eficient. Spre exemplu, aspectul este un criteriu foarte uşor de obţinut. Dacă nu te încadrezi cu bugetul pentru marmură, alege o piatră naturală mult mai accesibilă, dar cu proprietăţi la fel de durabile. Lemnul este la fel de ofertant, de la soiuri exclusiviste scumpe până la variante economice, plăcute la vedere şi dovedite din punct de vedere al trăiniciei.
Amenajează eficient
Un aspect foarte important de care trebuie să ţii cont în amenajarea curţii este utilitatea spaţiului. Stabileşte foarte bine nevoile pe familiei tale pe termen scurt şi mediu. Delimitează spaţiile în funcţie de nevoile copiilor şi ale adulţilor, pentru ca fiecare loc să fie sigur, uşor de supravegheat şi simplu de întreţinut. Dacă iei în calcul şi un spaţiu de lucru în curte, în care să te ocupi de activităţi personale productive, vei reuşi să îmbini utilul cu plăcutul: îţi petreci timpul făcând ceea ce-ţi place şi obţii un venit pe care îl poţi investi în alte materiale, unelte sau proiecte.
Nu este uşor să amenajezi o curte. Nici din punct de vedere al costurilor, nici din punct de vedere al efortului de muncă propriu-zisă sau supraveghere a lucrărilor. Însă poţi amortiza cheltuielile acestei investiţii printr-o implicare mai mare, de la documentare şi plănuire până la execuţie. Alege materiale de calitate şi nu va trebui să mai cheltui pentru reparaţii prea curând.