Construirea unei case este una dintre cele mai importante investiții pe care le poți face. Deoarece terenurile și costurile aferente desfășurării unui șantier în marile orașe sunt foarte ridicate, tot mai mulți români se orientează către zonele limitrofe. Cu costuri apropiate de prețul unui apartament în oraș poți ridica o casă după propriile gusturi. Prețurile variază în funcție de zona pe care o alegi, de suprafața terenului și a construcției, de materialele și finisajele pe care le alegi.
Terenul
Prețurile pe metru pătrat variază în funcție de amplasament și scad pe măsură ce te îndepărtezi de oraș. Dacă alegi o zonă în dezvoltare, care va crește odată cu șantierul casei tale, poți găsi parcele la prețuri avantajoase. Pe măsură ce infrastructura și utilitățile ajung în vecinătatea terenului tău, prețul de achiziție crește. În cazul orașelor și comunelor din apropierea Bucureștiului, prețurile variază între 25 și peste 100 de euro pe metrul pătrat de teren.
Proiectul
Proiectarea este o etapă cel puțin la fel de importantă. Pentru o construcție cu un singur nivel și o suprafață construită de aproximativ 200 de metri pătrați, compartimentată în 3 dormitoare, living, dining, bucătărie, 3 băi și 3 terase, poți găsiproiecte case de la 1200 euro. Prețurile cresc în funcție de suprafață, compartimentare, număr de camere, materialele alese și design.
Documentația
Documentația reprezintă unul dintre cele mai anevoioase aspecte ale construirii casei tale. Costurile nu sunt cele mai mari, în raport cu alte cheltuieli, însă drumurile între șantier și autoritățile competente, avizele necesare și birocrația inevitabilă sunt mari consumatoare de energie și stresante. Pentru obținerea fiecărui document sau aviz din partea autorităților va trebui să achiți contravaloarea unei taxe.
Șantierul
Cea mai bună variantă pentru șantierul unei case este contractarea unei firme de construcții care să garanteze lucrarea. Costurile sunt mai mari decât alternativa regiei proprii, însă și calitatea lucrării este net superioară. Din nou, prețurile diferă în funcție de antreprenorul cu care lucrezi și de calitatea materialelor alese. La costuri destul de mari trebuie să te aștepți și în ceea ce privește branșamentele la utilități, acolo unde există.
Finisajele
După ridicarea casei în conformitate cu proiectul ales, îți poți pune amprenta asupra finisajelor. În piața materialelor de construcții oferta este atât de generoasă încât poți găsi variante de buget, standard sau premium, pentru absolut orice gust. Prețurile diferă în funcție de preferințe.
Drumul de la ideea unei case până la construcția predată la cheie este anevoios, însă așteptarea și efortul pe care trebuie să le depui merită întru totul. În ceea ce privește prețul, nu există un cost standard. Totul diferă în funcție de zona și calitatea materialelor pe care le alegi.