Ori de cate ori ne expira valabilitatea permisului auto, trebuie sa facem un nou set de analize medicale, al caror rezultat va fi trecut in fisa medicala pentru permis auto. Acest document stipuleaza daca o persoana este apta sau nu pentru a conduce autovehicule.
Aceste reglementari au fost publicate si in Monitorul Oficial, nr. 631 din 8 septembrie 2010, avand in vedere aptitudinile fizice si psihice necesare pentru a conduce un automobil. Astfel, Ordinul nr. 1162/2010 clasifica conducatorii auto in doua grupe:
1 – conducatori auto ai autovehiculelor din categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 si BE;
2 – conducatori auto ai autovehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E.
Prin urmare, candidatii din ambele grupe sunt obligati sa efectueze un set de analize medicale permis auto pentru a depista afectiunile prevazute in normele minime, ce sunt cuprinse in anexa la ordin. In cazul obtinerii pentru prima data a unui permis, candidatii trebuie sa efectueze setul de analize medicale pentru permis auto inainte de eliberarea acestuia, iar ulterior, ori de cate ori este nevoie, pentru reinnoirea permisului, conform legilor in vigoare. Iata care sunt cele mai des intalnite analize medicale pentru permis auto, pentru ambele categorii de soferi:
Vedere
Potrivit legii in curs, cei care solicita un permis auto trebuie sa efectueze analize medicale oftalmologice, pentru a fi siguri ca au acuitatea vizuala necesara conducerii unui autovehicul. Diferenta intre cele doua grupe este ca pentru a doua nu se emit sau reinnoiesc permise pentru persoanele care prezinta probleme privind sensibilitatea la contraste, sau la cei care sufera de diplopie.
Auz
Pentru aceste analize medicale permis auto, candidatii si conducatorii auto din grupa a doua au nevoie de avizul unei unitati medicale autorizate.
Handicap locomotor
Conform legislatiei in curs, nu sunt eliberate permise auto pentru candidatii care prezinta afectiuni ale aparatului locomotor ce nu permit conducerea in siguranta a unui autovehicul.
Afectiuni cardiovasculare
Permisele de conducere nu se elibereaza si nu se reinnoiesc daca persoana in cauza prezinta tulburari grave ale ritmului cardiac. Astfel, daca la analizele medicale pentru permis auto se descopera un caz de angina pectorala de repaus sau la emotie, precum si alte afectiuni, soferii nu vor mai putea conduce.
Diabet zaharat
Cei care sufera de diabet si au avut parte de episoade repetate de hipoglicemie, trebuie sa demonstreze ca pot tine aceasta afectiune sub control. Astfel, permisul se va elibera dupa avizul medicului de familie sau al medicului specialist.
Afectiuni de natura neurologica
In cazul in care solicitarea nu se bazeaza pe un aviz autorizat deja, nu vor putea fi eliberate sau reinnoite permisele candidatilor ce sufera de afectiuni neurologice grave. De exemplu, atunci cand se fac analize medicale pentru permis auto, conducatorii din grupa 1 care sufera de epilepsie trebuie sa demonstreze ca a trecut o anumita perioada de timp de la ultimul episod.
Afectiuni psihologice
In unele cazuri severe, precum retard psihic sever, tulburari mintale congenitale sau dobandite in urma unor traume sau interventii neurochirugicale, sunt solicitate analize medicale permis auto periodice, insotite de un aviz medical autorizat.