Afla din acest articol cum apare pneumonia bacteriana, cum se manifesta si cat de grava este aceasta afectiune pulmonara!
Pneumonia bacteriana este o boala inflamatorie a plamanilor cauzata de infectia cu o bacterie.
In cele mai multe cazuri, afectiunea se vindeca complet. Cu toate acestea, copiii, varstnicii si persoanele cu sistem imunitar scazut au un risc crescut de a dezvolta complicatii, inclusiv insuficienta respiratorie si deces.
Exista in principal 2 tipuri de pneumonie bacteriana, clasificate in functie de modul in care a fost dobandita afectiunea:
- Pneumonie dobandita in comunitate -Aceasta este cea mai intalnita forma de pneumonie.
- Pneumonie dobandita in spital -Aceasta este mai periculoasa deoarece bacteriile din spital sunt mai rezistente la medicamente.
Simptomele pneumoniei bacteriene
Simptomele pneumoniei bacteriene debuteaza de obicei, brusc, in termen de 24 de ore de la infectare. Ele pot fi usoare sau severe, in functie de varsta pacientului si starea sa generala de sanatate. Cele mai frecvente simptome ale pneumoniei bacteriene sunt:
- Dispnee (lipsa respiratiei). Cand alveolele nu functioneaza eficient, plamanii sunt mai putin capabili sa extraga oxigenul din aer. Acest lucru provoaca lipsa respiratiei.
- Tuse productiva (cu mucus galben- verzui). Prin tuse, organismul incearca sa elimine puroiul si lichidul acumulat in plamani.
- Febra este o reactie normala a sistemului de aparare a organismului care incearca sa combata infectia.
- Dureri in piept (pleurezie). Plamanii nu au fibre dureroase, dar sunt inconjurati de o membrana numita pleura. Pleura contine multe fibre nervoase si, daca se inflameaza cu o infectie adiacenta in plamani, poate rezulta durere semnificativa.
Cat de grava este pneumonia bacteriana?
In general, pneumonia bacteriana raspunde bine la tratamentul cu antibiotice. In marea majoritate a cazurilor, pacientii se pot trata singuri la domiciliu. Pe langa medicamente, tratamentul include hidratare, odihna, nutritie sanatoasa si renuntarea la fumat.
Pneumonia dobandita in spital este cea mai periculoasa deoarece bacteriile care o cauzeaza pot fi mai rezistente la antibiotice.
In plus, persoanele care se imbolnavesc au deja alte boli grave. De obicei, pacientii care se afla in unitatile de terapie intensiva prezinta un risc mai mare de dezvoltare a acestui tip de pneumonie.
Fara un tratament adecvat, pneumonia poate avea o rata generala a mortalitatii mai mare de 30%.
In concluzie, pneumonia bacteriana este cauzata de infectia plamanilor cu o bacterie.
De obicei, este o afectiune care se vindeca complet, cu tratament corespunzator. Totusi, in unele cazuri poate provoca probleme grave de sanatate, principalii factori de risc pentru dezvoltarea complicatiilor fiind varsta pacientului, comorbiditatile acestuia si severitatea infectiei. Este important sa cunosti cauzele pneumoniei si simptomele sale pentru a incepe tratamentul cat mai devreme!