Ce înseamnă și cum se realizează chirurgia minim invazivă

Chirurgia realizată în zilele noastre de medicii chirurgi și, mai ales de către neurochirurgi este mult mai precisă decât era în trecut, iar acest lucru se datorează în primul rând noilor tehnologii.

În chirurgia minim invazivă, medicii folosesc o paletă largă de tehnici pentru a interveni cu cât mai puține riscuri asupra corpului pacientului. 

Tipuri de chirurgie minim invazivă

Laparoscopia

Laparoscopia este una dintre cele mai noi modalități de chirurgie minim invazivă. Este vorba de intervenția chirurgicală realizată de medic prin una sau mai multe mici incizii. Medicul chirurg folosește tuburi mici, camere de filmat și instrumente chirurgicale de foarte mici dimensiuni. 

În plus, laparoscopia are și alte beneficii, ea oferă o precizie sporită, o perspectivă în 3D a locului unde este efectuată intervenția chirurgicală și, totodată, îl ajută pe medicul chirurg să opereze mai eficient, cu un control mai bun asupra intervenției.

Aceste avantaje ale chirurgiei minim invazive se aplică și în alte domenii din medicină, cum ar fi neurochirurgia. În țara noastră, de exemplu, există unele clinici de top care abordează atât intervențiile pe creier, cât și intervențiile pe coloana vertebrală prin procedee minim invazive, astfel încât pacientul să aibă parte de o recuperare mult mai rapidă. 

Proceduri de neurochirugie minim invazivă la Clinica NeuroHope au loc în fiecare zi, iar medicii neurochirurgi de aici folosesc instrumente cu care operează practic „prin gaura cheii”, un termen care nu a fost ales întâmplător; el vine din limba engleză, de la „keyhole surgery”, și se referă la faptul că medicul chirurg acționează printr-o incizie foarte mică, poate chiar cât gaura cheii. Față de chirurgia clasică, pentru pacient, chirurgia minim invazivă aduce beneficii de necontestat în termeni de recuperare mai rapidă post-intervenții și perioadă mai redusă de spitalizare.

Chirurgia robotică

Un alt tip de chirurgie minim invazivă folosit în prezent este chirurgia robotică. Sistemele robotice avansate le permit medicilor chirurgi și neurochirurgi să aibă un control mai mare, să vadă mult mai bine în timpul operației și să efectueze proceduri chirurgicale mai sigure, mai puțin invazive și mult mai precise.

În timpul unei operații asistate de un braț robotic, medicul chirurg sau neurochirurg operează de la o consolă echipată cu două controlere ce manevrează patru brațe robotice. În plus, prin faptul că medicul chirurg privește o imagine 3D și în high-definition pe consolă, el poate să vadă procedura chirurgicală chiar mai bine decât înainte. Software-ul computerului este cel care înlocuiește mișcările mâinilor și poate face mișcările foarte precise.

Lista de beneficii ale chirurgiei robotice minim invazive este una lungă. Printre acestea se află: inciziile mai mici, riscul mai redus de infecție, durerea mai mică, perioada de spitalizare scurtă, recuperarea mai rapidă a pacientului, există chiar mai puține cicatrici rămase în urma acestei intervenții chirurgicale minim invazive, iar cantitatea de sânge pierdută  în timpul operației este redusă.

Desigur, nu toate procedurile minim invazive sunt efectuate cu ajutorul brațelor robotice. Unele proceduri de chirurgie minim invazivă care nu utilizează braț robotic se efectuează, de exemplu, și în neurochirurgie și în chirurgia coloanei vertebrale. Dacă nu sunteți sigur că ați putea fi eligibil pentru o abordare chirurgicală minim invazivă, cel mai bine ar fi să discutați cu medicul dumneavoastră.