Vrei să te bucuri de un viitor confortabil, fără griji financiare, de aceea te-ai decis să-ți pui banii la treabă și să faci investiții profitabile. Ai la dispoziție mai multe tipuri de plasamente, pe care trebuie să le evaluezi în funcție de conjunctura pieței și de tendințele de moment. Trebuie să iei în considerare orizontul de timp și toleranța la risc a diferitelor variante de a-ți investii banii.
Îți prezentăm în continuare ce investiții merită să faci în 2021, ca să-ți sporești veniturile și să-ți asiguri independența financiară:
Investiții în aur
Încă din cele mai vechi timpuri investiția în aur a reprezentat o variantă preferată de oamenii care doreau să-și păstreze în siguranță agoniseala și să-i crească valoarea pe termen mediu și lung.
Optează pentru bijuterii fine din aur pe care le găsești la prețuri convenabile la casele de amanet care au în oferta vânzări de obiecte din metale prețioase. O altă variantă este să cumpueri lingouri și monede de aur de la bancă sau de la dealeri profesioniști.
Verifică starea obiectelor și valoarea lor înainte de a le achiziționa și păstrează-le siguranță, pentru a evita pierderea, deteriorarea sau furtul lor.
Fonduri de investiții
Apelează la fonduri de investiții atunci când vrei să-ți multiplici sumele economisite. Acestea pun la comun banii de la mai mulți investitori individuali și companii, pentru a realiza plasamente financiare cu randamente avantajoase.
Vei achiziționa unități de fond la valoarea stabilită în momentul achiziției și poți opta pentru mai multe tipuri de fonduri:
- Fonduri de acțiuni, unde banii acumulați sunt plasați majoritar în acțiuni listate la bursă și care au un grad ridicat de risc ;
- Fonduri de obligațiuni care au randamente mai mici, dar și riscurile asociate sunt mai reduse;
- Fonduri monetare unde banii investiți sunt plasați în instrumente monetare (depozite bancare, titluri de stat ș.a.);
- Fonduri mixte care combină celelalte tipuri de fonduri și reprezintă o opțiune preferată de investitori.
Depozite bancare
O altă investiție oportună în 2021 este în depozite bancare, pentru că au un grad destul de ridicat de siguranță și dobânzi mai bune decât la conturile de economii.
În plus, depozitele bancare sunt asigurate, conform legislației europene în vigoare, în limita a 100.000 Euro per individ, per bancă. Așa că, în caz de faliment al instituției bancare respective, vei fi despăgubit de către Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare.
Criptomonede
Acest tip de investiții continuă să fie popular și în acest an, datorită randamentelor obținute de utilizatorii site-urilor unde sunt tranzacționate criptomonede. Reține însă că sunt produse financiare pur speculative, fiind posibile fluctuații ale pieței de până 40% zilnic.
Avantajul de a investi online, din confortul propriul cămin, 24/7, trebuie atent pus în balanță cu expunerea permanentă la incertitudine și la riscul de a pierde sumele investite.
Alege înțelept și investește banii într-un mix eficient de produse și servicii care să-ți asigure câștiguri suplimentare pe termen lung, în condiții de siguranță financiară și personală.