Instalatia sanitara reprezinta totalitatea tevilor si conductelor dintr-o casa, prin care se asigura circuitul apei, incalzirea acesteia si scurgerea in canalizare. De aceea, in momentul in care este nevoie sa se realizeze o astfel de instalatie, timpul si costurile necesare pentru un astfel de proiect sunt unele dintre cele mai importante aspecte de care sa se tina cont.
Acest lucru se datoreaza faptului ca schimbarea sau realizarea unei instaltii sanitare este un proces complex, care necesita o cantitate mare de materiale – care variaza in functie de suprafata locuintei – de diferite tipuri si modele.
Tipuri de conducte tevi necesare realizarii unei instalatii sanitare
Varietatea de dimensiuni si tipuri de tevi care pot fi folosite la realizarea unei instalatii sanitare este una foarte mare. Din acest motiv alegerea acestora pe baza recomandarilor unui instalator profesionist, care ia in calcul numerosi factori in alegerea materialelor, este foarte importanta.
Principalele tipuri de teava pentru instalatii sanitare disponibile pe piata difera, in principal, in functie de materialul din care sunt realizate. Astfel ca exista posibilitatea de a alege din urmatoarele tipuri de tevi si conducte pentru instalatiile sanitare:
- tevi din pexal – foarte potrivite instalatiilor de apa calda, dar care pot fi folosite si pentru instalatiile de apa rece sau chiar cele de incalzire in pardoseala;
- tevi din polipropilena (PPR) – datorita rezistentei foarte mari pe care o are la temperaturi inalte, aceste sunt folosite adesea pentru instalatiile de incalzire;
- tevi din cupru – au devenit cele mai populare datorita durate lungi de viata si a rezistentei mari pe care le au.
Totodata, este important de mentionat si tipurile de instalatii sanitare care fac parte dintr-o locuinta si pentru care se folosesc aceste tevi. Prin urmare, toate instalatiile sanitare sunt cele pentru apa calda, pentru apa rece, instalatia de incalzire sau instalatia de canalizare. Acestea sunt prezente deopotriva in baie si in bucatarie, adica acolo unde sunt folosite cel mai des aceste utilitati.
Ce alte materiale mai sunt necesare unei instalatii sanitare?
Indiferent daca se doreste realizarea unei instalatii sanitare pentru baie sau pentru bucatarie, conductele si tevile trebuie sa fie insotite si de alte elemente si materiale la fel de importante.
De exemplu, un sifon de scurgere a apei este necesar pentru orice chiuveta, precum si la o cada sau o cabina de dus. De asemenea, nici un sistem sanitar nu poate fi realizat fara fitingurile potrivite, important fiind sa se aleaga fitingurile care se potrivesc tipului de tevi folosite pentru instalatia sanitara.
Tinand cont de toate aceste aspecte – diversitatea de modele si tipuri de materiale necesare realizarii unei instalatii sanitare – precum si complexitatea pe care il are procesul de realizare a unei instalatii sanitare, este esential sa se apeleze la un profesionist care sa detina experienta, cunostintele si aparatura necesare unui astfel de proiect.
Astfel, consultarea unui instalator profesionist atat inainte de demararea proiectului, pentru stabilirea tipurilor si cantitatii de materiale necesare, cat si pentru realizarea propriu-zisa a instalatiei respective este pasul firesc pe care orice roman ar trebui sa il faca.