Metalul exista in jurul nostru inca de secole. Este pretuit pentru rezistenta, durabilitatea, dar si conductivitatea sa electrica. Metalul este folosit in industria grea, dar si in construirea de detalii arhitecturale cum ar fi utilizarea tablei si a altor forme de metal.
Aceste materiale sunt de mare folos in constructia de cladiri, in construirea de tevi, poduri, ustensile, piese de masini, electronice, automobile, echipament militar si piese de avioane.
Cele mai multe obiecte de decor sau de mobilier exterior sunt confectii metalice executate cu pricepere si bun gust. Le alegi pentru casa, pentru terasa, pentru birou sau pentru a-ti face treaba mai usoara.
Stiai ca in jur de 75% din toate elementele de pe tabelul periodic sunt metale?
1. Fierul este cel mai abundant metal de pe pamant. De asemenea, constituie o mare parte din nucleul Pamantului. Si totusi, cel mai des intalnit metal din crusta Pamantului este aluminiul.
2. Argintul conduce electricitatea mai bine decat orice metal.
3. Aurul, argintul si platina rezista la oxidare si la coroziune mai bine decat metalele obisnuite. Chiar fac fata mai bine umezelii.
4. Aliajele contin doua sau trei elemente amestecate impreuna. De obicei este vorba despre doua metale sau un metal si un non-metal.
5. Mercurul prezinta cel mai scazut punct de topire dintre toate celelalte metale. Si, de asemenea, este singurul metal care este lichid la presiunea si temperatura obisnuita a camerei.
6. Fierul este galvanizat prin inmuierea lui in zinc topit. Procesul de galvanizare ajuta foarte mult la prevenirea aparitiei ruginei atat de distructive.
7. Stiai ca pana in Evul Mediu erau cunoscute doar 7 metale? Este vorba despre bronz, fier, aur, cupru, argint, mercur si plumb.
8. Otelul a fost prima data utilizat in construirea blocurilor de tip zgarie nori, in anul 1883.
9. Aproape 70% din tot otelul, mai mult de 80 de milioane de tone, este reciclat in America de Nord in fiecare an. Proprietatile magnetice ale otelului il fac mai simplu de separat din fluxul de gunoi solid in fluxul de reciclare.
10. Turnul Eiffel se pare ca este cu aproape 15 cm mai inalt vara decat iarna. De ce? Pentru ca otelul si fierul se extind atunci cand sunt incalzite.
11. Daca doua bucati de metal fara strat de acoperire se ating in spatiu, ele devin permanent prinse una de alta. Asta nu se intampla pe Pamant deoarece atmosfera pune un strat subtire de oxidare intre cele doua suprafete. Stratul oxidat actioneaza de fapt ca o bariera, impiedicand astfel aderenta.
12. Ai observat vreodata cat de des se folosesc clantele si balustradele de alama in cladirile publice? De ce? Pentru ca alama, un aliaj din cupru, este un antibacterian natural. Insa, asta nu inseamna ca va mai trebui sa te speli pe maini dupa ce le atingi.
Una din cele mai mari firme de prelucrare a metalului este Cautis JB ’93 din Bucuresti. Aceasta companie investeste in thenologie in mod constant si asta ii face una din cele mai importante firme de confectii metalice din Romania. Numai in anul 2017 acestia au achizitionat 2 echipamente pentru microsudura cu laser si debitare cu laser esentiale pentru executarea pieselor fine din metal si nu numai