Un transport ADR, a carui denumire reprezinta prescurtarea expresiei in franceza „Accord relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route”, are drept scop importul sau exportul de marfuri periculoase. Conform legislatiei aflate in vigoare, acestea se clasifica in: substante si obiecte explozive; gaze; lichide inflamabile; substante solide inflamabile, autoreactive, comburante; peroxizi organici; substante toxice, infectioase, radioactive, corozive etc.
Prin natura lor fizico-chimica, acestea pot produce daune insemnate persoanelor si mediului inconjurator si, in anumite situatii, pot fi folosite chiar in acest scop (de exemplu, in atacuri teroriste).
Tocmai din acest motiv, responsabilitatea firmelor si mai ales a soferilor care efectueaza un transport ADR este uriasa. Pentru a putea realiza o astfel de activitate, companiile din domeniu au nevoie de licenta de transport si, dupa caz, licenta de executie pentru vehiculele utilizate.
Cererea se inscrie la ARR (Autoritatea Rutiera Romana), alaturi de certificatul de agreere pentru vehiculul utilizat si lista dotarilor si echipamentelor necesare pentru acesta.
In plus, va fi nevoie si de panouri si etichete de pericol pentru semnalizare, un certificat de pregatire profesionala eliberat de Ministerul Transporturilor, dar si de desemnarea unui consilier de siguranta, detinator al unui certificat de pregatire profesionala in acest sens.
Obligatiile soferului
Cat despre soferul care efectueaza transportul ADR, acesta trebuie in primul rand sa detina permis de conducere cu o vechime mai mare de un an, dar si sa respecte cu strictete anumite reguli care tin de buna desfasurare a importului sau exportului.
In cazul in care, in urma deteriorarii ambalajului sau din alte cauze, marfa sau produsul periculos se imprastie pe sosea, conducatorul este obligat sa opreasca imediat, sa ia toate masurile pentru avertizarea celorlalti soferi care circula pe drum, dar si a persoanelor din apropiere.
Totodata, trebuie sa semnalizeze pericolul, cu mijloacele pe care le are la indemana, si sa anunte de urgenta administratorul drumului sau cea mai apropiata unitate de politie.
Interdictiile soferului
Mai mult decat atat, soferului care realizeaza transportul ADR ii este strict interzis:
– sa provoace socuri autovehiculului in timpul deplasarii;
– sa fumeze in timpul deplasarii sau sa aprinda orice foc, la oprire ori stationare, la o distanta mai mica de 50 de metri fata de vehicul;
– sa lase autovehiculul si transportul ADR nesupravegheat;
– sa remorcheze un vehicul aflat in pana;
– sa se abata de la traseul prestabilit sau sa opreasca in alte locuri decat cele stabilite initial;
– sa permita prezenta altor persoane in autovehicul, cu exceptia celuilalt sofer ori a insotitorilor sau a celor care incarca/descarca marfa;
– sa pastreze in autovehicul rezerve de combustibil, in ambalaje improvizate, neconcepute special in acest scop.