Viata, sanatatea si integritatea corporala a unei persoane trebuie sa fie intotdeauna pe primul loc, indiferent de domeniul in care lucreaza si de sarcinile pe care le executa. Acesta este un adevar de la sine inteles de toata lumea si, in plus, strict reglementat prin mai multe prevederi legislative.
Ce risca o companie care nu asigura echipamente de protectie pentru angajati?
Articolul 350 al Legii 286 /2009 are ca obiect nerespectarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca.
Primul din cele trei alineate ale legii prevede: „Nerespectarea de catre orice persoana a obligatiilor si a masurilor stabilite cu privire la securitatea si sanatatea in munca, daca prin aceasta se creeaza un pericol iminent de producere a unui accident de munca sau de imbolnavire profesionala, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda“.
Al doilea alineat prevede aceeasi pedeapsa pentru repunerea in functiune a instalatiilor, masinilor si utilajelor, anterior eliminarii deficientelor pentru care s-a luat masura opririi lor, in timp ce al treilea alineat se refera la faptele savarsite din culpa: „Faptele prevazute, savarsite din culpa, se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.“.
Riscul de inchisoare si amenzile consistente sunt menite sa duca la respectarea masurilor legate de echipamente de protectie in toate companiile din Romania. Pentru a se asigura ca indeplinesc prevederile legale, patronii si directorii trebuie sa acorde maxima atentie echipamentelor pe care le achizitioneaza.
Principalele prevederi legale referitoare la echipamente de protectie
Textul legislativ fundamental este Hotararea nr. 1.048 din 9 august 2006, emisa de Guvernul Romanieisi publicata in Monitorul Oficial nr. 722 din 23 august 2006. Textul are ca obiect „cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentelor individuale de protectie la locul de munca“.
Legea defineste cu claritate termenul de echipament individual de protectie, prin care se intelege „orice echipament destinat sa fie purtat sau tinut de lucrator pentru a-l proteja impotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea sa ii puna in pericol securitatea si sanatatea la locul de munca, precum si orice element suplimentar sau accesoriu proiectat in acest scop“.
Orice echipamente de protectie trebuie sa indeplineasca patru conditii fundamentale:
• sa fie corespunzatoare pentru riscurile implicate, fara sa conduca ele insele la un risc marit;
• sa corespunda conditiilor existente la locul de munca;
• sa ia in considerare cerintele ergonomice si starea sanatatii lucratorului;
• sa se potriveasca in mod corect persoanei care le poarta, dupa toate ajustarile necesare.
In ceea ce priveste suportarea costurilor pentru echipamente de protectie, se prevede ca acestea se distribuie gratuit de angajator, care asigura buna lor functionare si o stare de igiena satisfacatoare prin intermediul intretinerii, repararii si inlocuirilor necesare.
Totusi, se precizeaza ca Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei poate stabili dispozitii pe baza carora sa se impuna ca lucratorul sa contribuie la costul unui anumit echipament individual de protectie, in situatiile in care utilizarea echipamentului nu este exclusiv pentru locul de munca.
Asigura-te ca toti angajatii tai poarta, in fiecare moment si in functie de munca desfasurata, echipamente de protectie corespunzatoare! Astfel, vei evita orice probleme cu legea si vei avea constiinta impacata ca ai facut tot ce e posibil pentru a respecta viata si sanatatea!