Ce sunt conexpandurile și cum se folosesc?

Conexpandurile sunt sisteme de fixare cu ajutorul cărora se asamblează elementele de structură dintr-o construcție, precum și diverse obiecte de decor. Există mai multe tipuri de conexpanduri, care diferă în funcție de destinație și în funcție de materialele din care sunt realizate.

Dat fiind faptul că materialul cel mai utilizat în construcții este betonul, cele mai multe conexpanduri sunt gândite pentru acesta și sunt realizate dintr-un diblu metalic și o ancoră pentru beton. În general, fixarea pe care o oferă este foarte rezistentă, mai ales dacă se alege conexpandul corect, în funcție de lungime, grosime sau material.

Conexpandurile pot fi folosite și pentru alte materiale, nu doar pentru beton. Pentru cărămidă plină sau piatră însă, sunt utilizate conexpand-uri cu cămașă. Acestea rezistă foarte bine la compresiune și la greutăți foarte mari.

Din ce materiale pot fi realizate conexpandurile?

Există mai multe materiale din care conexpandurile pot fi realizate, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale:

  • Oțel. Pentru solicitări normale, cele mai bune conexpanduri sunt din oțel. Acestea au o suprafață zincată și sunt ideale pentru amenajările de interior.
  • Inox. Este un material perfect pentru structurile care au nevoie de rezistență la foc sau pentru cele care riscă să se corodeze. Inoxul are marele avantaj de a nu rugini și poate fi folosit cu succes atât la interior, cât și la exterior. Există mai multe tipuri de conexpanduri de inox, cu mai multe capete.
  • Bronz. Conexpandurile din bronz pot avea numeroase întrebuințări tehnice, fiind foarte rezistente și dure. Bronzul este un aliaj din cupru, staniu, aluminiu, plumb, mangan și nichel și este potrivit pentru aplicațiile non-industriale. Avantajele majore ale sistemelor de fixare din bronz sunt faptul că asigură o adâncime mică de instalare și nu se rotesc în gaură.

Ce alte tipuri de sisteme de prindere poți folosi?

Nu întotdeauna sunt potrivite conexpandurile pentru prinderile în beton, cărămidă sau BCA. Uneori, cele mai bune prinderi sunt următoarele:

  1. Diblurile de expansiune. Sunt ideale pentru beton și pentru zidăria din cărămidă.
  2. Diblurile universale. Sunt potrivite pentru orice tip de perete, fixându-se bine atât în beton, cât și în cărămidă plină sau perforată, BCA sau plăci de perete. Din păcate, nu sunt cele mai rezistente.
  3. Dibluri de expansiune multizone, care sunt alcătuite din două corpuri de epansiune și sunt ideale pentru beton, cărămidă perforată, cărămidă plină sau BCA.
  4. Ancore chimice. Sunt potrivite pentru fixările în beton umed sau pentru zonele în care fixarea trebuie să fie extrem de rezistentă.
  5. Diverse alte dibluri destinate gipscartonului, ancorele din metal pentru cavități sau diblurile speciale destinate ramelor sau obiectelor sanitare.

Este extrem de important ca atunci când cauți diblul sau conexpandul pentru o prindere în beton, cărămidă, piatră, etc. să te orientezi foarte bine și să alegi produsul potrivit. În felul acesta, rezistența prinderii va fi una maximă, pe termen foarte lung.