Materialele sustenabile sunt acele țesături 100% naturale, ușor de reciclat și care se descompun mai repede în mediul înconjurător, contribuind astfel la o mai mică poluare la nivel global. Sustenabilitatea este un concept care a luat amploare în ultimele decenii, odată cu atenția tot mai mare acordată gradului de poluare din atmosferă. În ceea ce privește materialele, vorbim de țesături cu o durata lungă de viața, care pot fi folosite pe termen îndelungat și care au capacitatea de a fi prietenoase cu mediul.
Din această categorie fac parte bumbacul organic, lâna sau inul, iar mai jos vei găsi câteva caracteristici pentru fiecare dintre ele.
Bumbacul organic
Spre deosebire de bumbacul clasic, poate cel mai popular material din care sunt realizate hainele, cel organic este cultivat în mod diferit și nu este tratat cu pesticide sau alte tipuri de chimicale. Bumbacul organic este hipoalergenic, mai moale și mult mai rezistent în timp față de cel normal. Este recomandat bebelușilor și tuturor persoanelor care sunt alergice. Bumbacul organic este folosit la realizarea diverselor piese vestimentare care intră în contact direct cu pielea, precum tricouri sau lenjerie de corp, pentru că permite acesteia să respire. Pentru că este un material sustenabil, poate fi spălat la temperaturi ridicate, de până la 60 de grade Celsius, la mașina de spălat.
Lâna
Lâna este considerată una dintre țesăturile cele mai vechi din lume. Este preferată pe timp de iarnă pentru că hainele realizate din acest material sunt moi la atingere și mențin o temperatură ridicată la nivelul corpului, în perioada rece. Puloverele și tricotajele sunt cele mai populare, iar pentru că lână a devenit extrem de căutată, tot mai mulți producători de haine au inclus-o pe listele lor de țesături. Business-ul cu tricotaje din materiale sustenabile Ami Amalia, de exemplu, folosește lâna pentru a confecționa pulovere, cardigane sau paltoane de calitate superioară. Înainte de a deveni un material gata de utilizat în industria confecțiilor, lâna trebuie curățată și tratată cu substanțe speciale.
În ceea ce privește modul de îngrijire, această țesătură are nevoie de o atenție sporită. Se spală manual sau la mașina de spălat, la programe special concepute pentru lână sau haine delicate, la maximum 30 de grade. Altfel, există riscul ca articolele vestimentare să se strângă. Curățată în mod corect, lâna este durabilă și rezistentă în timp.
Inul
Inul este materialul considerat cel mai rezistent dintre toate cele existente în lume. Fibră naturală folosită pentru lenjerii de pat, prosoape și obiecte vestimentare are marele avantaj că nu se deteriorează în timp. Orice articol din in trebuie spălat conform recomandărilor de pe etichetă.
Se usucă rapid și este ideal de purtat pe timp de vară, căci are proprietăți termice și protejează împotriva căldurii în exces. Așadar, material sustenabil extrem de popular în sezonul cald, inul este folosit pentru rochii, fuste, pantaloni sau orice tip de haină lejeră, menită să ofere confort corpului atunci când temperaturile sunt ridicate. În plus, pentru că este o țesătură naturală, nu irită pielea și este indicat bebelușilor, copiilor și adulților care suferă de alergii.
Atunci când vorbim de materiale, vorbim deopotrivă de articolele regăsite în casele fiecăruia dintre noi. Pe lângă haine, inul și bumbacul organic sunt folosite inclusiv la articole precum lenjerii de pat, prosoape sau halate de baie ori fețe de masă. De cealaltă parte, lâna servește drept țesătură pentru tricotajele la modă, dar și pentru pături călduroase sau cuverturi de pat. Marele avantaj al materialelor sustenabile este dat de calitatea și durabilitatea acestora, de faptul că sunt netratate chimic și nu poluează mediul înconjurător.