Accidentele neprevăzute se pot întâmpla oricand, chiar și în spațiul propriului cămin. De aceea, este bine să ai la îndemână o trusă de prim ajutor, ce se poate dovedi un element extrem de vital pentru stabilizarea victimei, până la sosirea echipajului de la Ambulanță.
Specialiștii de la Crucea Roșie recomandă ca alcătuirea trusei de prim ajutor să fie stabilită de comun acord cu medicul de familie, sau cu orice alt specialist aflat la curent cu anumite afectiuni cronice, de care suferă un membru al familiei. Dacă nu este cazul unor afecțiuni ce necesită un set specific de elemente pentru acordarea primului ajutor, atunci se va pleca de la cele mai frecvente leziuni casnice: arsurile și tăieturile minore.
Unde se ține în casă trusa de prim ajutor?
În privința amplasării trusei de prim ajutor, specialiștii recomandă ca aceasta să fie amplasată într-un loc accesibil, cunoscut de către toți membrii adulți ai familiei respective, dar care să nu fie la îndemâna copiilor. Nu se recomandă așezarea acesteia în baie, deoarece umiditatea ridicată din acest spațiu poate afecta compoziția anumitor elemente din trusă. Mai mult decât atât, este indicat ca fiecare medicament să fie pus în cutia sa, pentru un acces mult mai simplu la comprimatul respectiv, în caz de nevoie.
Ce trebuie să conțină kit-ul de prim ajutor pentru casă?
Pentru tratarea tăieturilor și arsurillor minore, este indicat ca trusa de prim ajutor a familiei să conțină următoarele elemente:
- Tampoane ce nu conțin alcool – curățarea rănilor;
- Tampoane din tifon / tifon bumbac – curățarea, uscarea, acoperirea rănilor;
- Bandaje triunghiulare (utilizate ca suport pentru umăr sau braț);
- Tampoane sterile pentru ochi;
- Atele din material plastic;
- Deschizător de gură din material plastic;
- Dispozitiv de respirație gură la gură;
- Foarfece cu vârfuri boante;
- Garou – 50 cm
- Plasturi rezistenți la apă;
- Pansamente sterile ce nu se lipesc de rană;
- Bandă adezivă, pentru a menține pansamentul aplicat;
- Cremă / loțiune cu efecte antiseptice;
- Mănuși de unică folosință;
- Pensetă pentru îndepărtarea corpurilor străine (cioburi de sticlă, spini etc);
- Ser fiziologic pentru clătirea ochilor;
- Apă oxigenată, perogen, nitroglicerină;
- Medicamente fără rețete: analgezice, medicamente pentru stomac etc
- Folie din plastic pentru aplicarea pe arsurile grave (material ce nu se lipește de arsură și poate fi îndepărtat ulterior cu ușurință de către personalul de la Ambulanță)
Se recomandă ca medicamentele din trusa de prim ajutor să fie analizate periodic, urmând ca cele expirate să fie aruncate. Pentru refacerea stocului de medicamente din kit-ul de prim ajutor pentru casă, poți apela oricând la Farmacia Sensiblu. Intri pe site, tastezi în căsuța de căutare un anumit produs și afli rapid farmaciile în care îl poți găsi!