Indiferent dacă ai un mic atelier acasă sau lucrezi într-un atelier specializat, atunci când vrei să achiziționezi o mașină de frezat lemn trebuie să iei în calcul anumite aspecte ale muncii pe care o vei face.
De ce tip de mașină ai nevoie? Cât de puternic trebuie să fie motorul? Care este volumul de muncă pe care îl vei executa? Răspunsul la aceste întrebări trebuie să vină înainte de a face o achiziție, iar noi am pregătit o listă cu ce trebuie să iei în calcul atunci când alegi mașina de frezat lemn.
Ce tip de mașină de frezat lemn este potrivită pentru tine
Mașinile de frezat lemn se împart în două categorii: verticale și orizontale.
Cele verticale se potrivesc, în special, pentru acasă sau atelierele mici, având dimensiuni reduse și fiind ușor de folosit.
În schimb, modelele verticale, precum o mașină de frezat tip router CNC, se potrivesc în atelierele cu un volum mare de lucru, unde este nevoie de prelucrarea lemnului de dimensiuni mai mari.
Ia în calcul activitatea pe care urmează să o desfăşori, ce implică ea şi cât de intensă va fi utilizarea unei maşini de frezat tip router CNC, dar mai ales trebuie să stablieşti clar dimensiunile maxime pe care intenţionezi să le prelucrezi.
Principalele caracteristici ale unui router CNC
Chiar dacă mașinile de frezat lemn verticale se potrivesc de minune în atelierele mici, atunci când dorim să prelucrăm un volum mai mare de lemn trebuie să lucrăm cu o mașină de frezat verticală tip router CNC.
Dacă îţi doreşti ca procesul de automatizare a activităţii să fie un succes, ia în calcul o serie de caracteristici esenţiale în alegerea unui router CNC.
Sistemul de operare al unui CNC
Există mai multe variante disponibile pe piaţă, printre care Mach3, NC-Studio, DSP şi Syntec, iar limbajul folosit în ceea ce priveşte instrucţiunile de utilizare şi programare a acestora este adesea unul dificil de asimilat, astfel că este important să optezi pentru un sistem de operare intuitiv şi uşor de folosit. Esenţială este şi iniţierea corectă a personalului cu privire la folosirea corectă şi consistentă a unui astfel de software.
Întrucât nu este vorba despre o maşină manuală şi pot exista dificultăţi în a opera un Router CNC în lipsa unei specializări şi a unor cunoştinţe de bază, nu ezitaţi să apelaţi la suportul tehnic.
Fiabilitatea unui CNC
Dacă îţi doreşti ca activitatea pe care o desfăşori să nu aibă de suferit, nu te baza neapărat pe garanţia oferită de furnizor, ci încearcă să alegi un model cu specificaţii echilibrate, potrivite lucrărilor pe care le ai în plan. Fiabilitatea se traduce printr-o structură robustă, componente de calitate şi posibilitatea de a înlocui într-un timp scurt piesele defecte chiar şi după terminarea perioadei de garanţie.
Cât de puternic trebuie să fie motorul unei maşini de frezat
Atunci când te hotărăști să achiziționezi o mașina de frezat lemn trebuie să ai în vedere care sunt proiectele la care vei lucra. Lucrul dintr-un atelier de hobby nu e același cu munca dintr-un atelier specializat cu volum constant de lucru, așa că este nevoie să alegi mașina de frezat și în funcție de acest aspect.
Așadar, în cazul proiectelor mici și a atelierelor cu volum redus de muncă, o mașină de frezat cu un motor cu o putere de 2,2 kW sau 3 kW te poate ajuta să îți duci proiectele la bun sfârșit.
În cazul frezelor multifuncționale, beneficiezi de un motor electric cu putere de 710 W și de libertatea de a prelucra diferite materiale.
Pentru atelierele specializate, se recomandă mașini de frezat cu motoare de 6 kW, iar pentru a prelucra diferite materiale de dimensiuni mari, se pot folosi mașini cu motoare și mai puternice, de 9 kW.
Alte aspecte de luat în calcul când alegi o maşină de frezat tip router CNC de dimensiuni mai mari:
- Care este dimensiunea de lucrare pe care o desfășori? Poți achiziționa mașina în funcție de proiectele pe care le ai și spațiul pe care îl ai disponibil în atelier. Piesele de dimensiuni mari necesită atât spațiu de manevră în atelier, cât și o mașină de dimensiuni mai mari.
- Ia în calcul structura mașinii. Dacă vei lucra cu piese grele, vei avea nevoie de un utilaj care să reziste în timp și în care să te poți încrede atunci când ai un volum mare de lucru.
- Care este tipul de fixare al pieselor? Poți să alegi între modele care fixează piesele mecanic, cu bride de fixare și modele cu prize de vacuum, prin care fixarea este mai ușoară, mai sigură și se face mai rapid, dar prețul este unul mai mare.
- După ce te-ai hotărât la schimbarea pieselor, trebuie să ai în vedere schimbarea sculelor tăietoare. Aici poți să alegi între schimbări cu con, unde schimbarea este făcută automat, sau schimbări direct pe ax, unde sculele sunt schimbate manual.
- De ce tip de motor ai nevoie? Poți să alegi între motoare pas cu pas, care sunt mai ieftine, sau servomotoare. Pentru a crea prelucrări cât mai fine este nevoie ca motorul să aibă cât mai mulți pași.
- Pe lângă tipul de motor este importantă și viteza de rotație. Cu cât vitezele sunt mai mari, cu atât procesul de tăiere este mai fin.
Acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le iei în calcul atunci când alegi o mașină de frezat. Alege-o pe cea potrivită pentru atelierul tău și spor la treabă!