Ce trebuie să știi dacă vrei să începi un proiect în agricultură

 

O notă distinctă ale ultimilor ani este dată de dorința unor tineri antreprenori, care nu au neapărat rădăcini în mediul rural, de a încerca start-up-uri în domenii precum cultivarea cerealelor, legumicultură, zootehnie sau servicii suport în agricultură. Aceștia pot fi absolvenți ai unor facultăți de renume, cu succes în companii de top, care au reușit sau încă încearcă să-și găsească drumul, agricultura nefiind un tărâm al afacerilor facile.

În ce sector agricol consideri că ai minimă experiență?

Agricultura este un domeniu vast și este loc pentru oricine dorește să încerce administrarea unei afaceri provocatoare. Ca în multe alte aspecte ale vieții economice, este necesară, însă, o minimă experiență dacă demersul este unul serios și nu un experiment legumicol la sfârșitul săptămânii.

Unul dintre sectoarele în care un tânăr antreprenor s-ar putea aventura fără a risca prea mult este vânzarea de piese și accesorii necesare utilajelor agricole. Piesele pentru combine agricole și alte utilaje, cauciucurile și diferitele consumabile necesare efectuării reviziilor sunt la mare căutare, îndeosebi în fermele de dimensiuni medii și mari, mai ales la începutul sezoanelor agricole. Dacă vânzarea acestora este parte a unei afaceri de suport tehnic, succesul este aproape garantat, mecanicii specializați în întreținerea echipamentelor agricole fiind destul de rari.

Orice plantă sau animal ai alege, studiile în domeniu sau cel puțin o minimă experiență reprezintă un absolut necesar – agricultura este un domeniu de producție în care nu poți administra eficient pe măsură ce înveți despre afacere.

Schițează-ți un plan de afaceri.

După ce ai stabilit domeniul din agricultură în care dorești să încerci, este foarte importantă realizarea unui proiect de afaceri, măcar la nivel de schiță, în care să evidențiezi resursele pe care le ai la dispoziție și toate cele necesare.

Pentru a începe de la zero un proiect precum o microfermă, este necesar să cunoști în detaliu calitățile pământului din zonă, tipul de culturi rentabile, cu cine ești în competiție, care este infrastructura pe care te poți baza și, mai ales, cui și cu cât poți vinde ceea ce produci. Fiecare tip de producție are un specific al său, iar într-o țară ca România poate fi extrem de dificil să comercializezi în condiții de minimă rentabilitate produse agricole sau provenite de la animale.

Implementează cu perseverență ideea de business.

Dacă ți-ai lucrat planul în detaliu, pe etape, iar investițiile sunt clar evidențiate, te poți înarma cu răbdare și foarte multă dorință de muncă – în agricultură nimic nu este ușor! Crearea unui proiect funcțional implică achiziționarea sau arendarea unei suprafețe de pământ, achiziționarea și amenajarea clădirilor necesare funcționării unei ferme, achiziționarea mașinilor agricole, angajarea personalului dispus să lucreze sârguincios.

Un tânăr antreprenor în agricultură trebuie să știe, poate mai mult decât orice, că în acest domeniu, pentru a culege fructele unei munci asidue de fiecare zi, este nevoie de multă răbdare și concentrare pe obiectivele fixate. Cu perseverență și dedicare, este posibil ca munca în agricultură să fie răsplătită din plin.