Lumea în care trăim este plină de provocări, iar perioada pe care o traversăm este cu atât mai încărcată din punct de vedere emoțional, aflându-ne într-o plină pandemie. Pe termen lung, stresul are efecte atât asupra sănătății psihice, cât și asupra celei fizice. Din acest articol, vei afla care sunt:
- Cauze și factori de stres;
- Cum se manifestă stresul;
- Efectele stresului;
- Metode de combatere a stresului.
Cauze și factori de stres
Stresul a devenit inevitabil în viețile noastre, acesta fiind răspunsul organismului atunci când avem de îndeplinit prea multe activități, când ne confruntăm cu o situație tensionată sau când suntem în așteptarea producerii unui eveniment important din viața noastră.
Cauzele care duc la stres sunt variate: de la traficul aglomerat, problemele apărute la locul de muncă, problemele din familie sau cele din relațiile interpersonale, precum și în urma unor evenimente care au loc în viața noastră, cum ar fi: pierderea unei persoane dragi, schimbarea locuinței sau locului de muncă, trăirea unei experiențe traumatizante, practicarea unei meserii riscante etc. Studiile efectuate la nivel internațional arată că pandemia de COVID-19 a crescut exponențial nivelul de stres resimțit de oameni.
Stresul se află în strânsă legătura cu oboseala resimțită atât la nivel fizic, cât și psihic. Contextul neobișnuit dat de majoritatea timpului petrecut în înterior, precum și granița dificil de trasat între viața personală și timpul petrecut muncind au dus la oboseală psihică. Aceasta se manifestă printr-o senzație de extenuare din punct de vedere emoțional și psihic.
Cum se manifestă stresul
Stresul se manifestă pe mai multe planuri, atât emoțional, cât și fizic. Simptomele fizice ale stresului includ:
- Agitație;
- Tensiune arterială mare;
- Transpirație;
- Spasme musculare;
- Dureri de stomac
- Dureri în piept;
- Iritabilitate;
- Probleme cu somnul;
- Dificultăți de concentrare etc.
Efectele stresului
Din păcate, stresul poate produce o serie de efecte negative asupra sănătății, dacă o persoană este expusă în mod constant la surse de stres. Acesta stă la baza multor probleme de sănătate cu care ne confruntăm în prezent. Cele mai comune efecte sunt:
- Apariția afecțiunilor medicale: boli cardiovasculare, diabet de tip 2, probleme cu sistemul imunitar, boli digestive, insomnii etc.;
- Apariția tulburărilor psihice, precum: depresie, tulburare de anxietate, furie necontrolată;
- Abuz de substanțe precum alcool, tutun;
- Diminuarea capacității de concentrare, ceea ce poate duce la diverse accidente.
Metode de combatere a stresului
Stresul poate fi combătut prin intermediul unor mici modificări în rutina zilnică, însă primul pas este conștientizarea efectelor pe care le are acesta asupra fiecăruia dintre noi. Iată ce poți face pentru a elimina stresul din viața ta:
- Sport: mișcarea are un efect benefic asupra minții și corpului tău, indiferent că alegi să mergi la sală, să alergi, sau să dansezi. Orice formă de mișcare regulată te va ajuta în combaterea stresului;
- Dormi suficient: somnul are o influență foarte mare asupra stării de sănătate, astfel că încearcă să dormi în jur de 8 ore pe noapte;
- Evită consumul abuziv de alcool, cofeină și tutun;
În anumite cazuri, când factorii care declanșează stresul sunt dificil de identificat sau când stresul s-a transformat deja în depresie sau tulburare de anxietate, este indicat să fie cerut ajutor medical specializat, și anume suport psihologic.În plus, psihoterapia individuală poate fi soluția dacă te simți copleșit de situațiile din viața ta.