Varicele reprezintă o afecțiune des întâlnită și deranjează mai ales din cauza aspectului inestetic, dar nu sunt o problemă cosmetică, ci una medicală serioasă, care trebuie tratată cât mai repede. În timp, sub acțiunea mai multor factori de risc, printre care obezitatea și sedentarismul, unele vene de pe gambe și coapse se dilată foarte mult și devin vizibile, iar în stadiu avansat pot fi chiar dureroase. Varicele pot să apară la orice vârstă, iar femeile sunt mai des afectate decât bărbații.
Din fericire, există soluții eficiente pentru tratarea și chiar îndepărtarea acestor dilatații inestetice ale venelor. Prezentăm în continuare care sunt cele mai indicate tratamente, la care poate apela oricine se confruntă cu această problemă.
Scleroterapia
Pentru varicele de mici dimensiuni, o metodă eficientă de tratament o reprezintă scleroterapia, care presupune injectarea unei soluții speciale în venele afectate, prin intermediul unui ac subțire. Procedura durează cel mult o oră, nu necesită internare sau anestezie, iar pentru cele mai bune rezultate sunt necesare în jur de 3-4 ședințe de scleroterapie.
Tratamentul cu laser endovenos
În cazul varicelor mai mici, foarte fine, această metodă minim invazivă poate fi de mare ajutor. Procedura constă în folosirea unui cateter, care se introduce în venă, sub anestezie locală, pentru a emite apoi lumină laser care va distruge peretele intern al vasului de sânge. Astfel, vena se va închide, nu va mai sângera și va fi resorbită de organism, în doar câteva luni.
Operația
Pentru a scăpa de varicele de mari dimensiuni și de cele persistente, singura soluție eficientă o reprezintă operația, sub anestezie generală, care se realizează în secția de chirurgie vasculară. Aici, medicul va putea scoate complet varicele, care nu se va mai reface în timp. Intervenția chirurgicală este însă mai complexă și necesită o perioadă de recuperare de aproximativ 10 zile.
Acestea sunt cele mai eficiente soluții de tratament împotriva varicelor, însă medicul specialist este cel care va decide care este metoda potrivită pentru fiecare pacient în parte. Este important și istoricul medical al acestuia, mai ales bolile asociate de care suferă și tratamentele cronice pe care le urmează. Astfel, operația nu poate fi recomandată unor pacienți cu diferite afecțiuni grave, iar pentru aceștia se vor folosi alte soluții de tratament.