Cei care isi doresc sa isi cumpere o locuinta au la indemana mai multe metode de plata, pentru a putea alege pe cea mai potrivita nevoilor si posibilitatilor lor. Una dintre cele mai populare metode de plata la achizitia unui imobil este creditul ipotecar, care se deosebeste de creditul imobiliar.
Pentru a putea obtine un astfel de credit, oamenii trebuie sa indeplineasca anumite conditii si sa inregistreze venituri care sa le permita ulterior plata ratelor, in vederea achitarii acestuia. De aceea, este important sa se cunoasca toate aspectele legate de imprumut bancar cu ipoteca, pentru a se putea lua o decizie in deplina cunostinta de cauza.
In ce conditii poate fi acordat un credit impotecar?
Creditul ipotecar poate fi solicitat atat pentru achizitia unui imobil – casa, apartament cu 2 camere, teren – cat si pentru renovarea sau construirea unei cladiri. In plus, fiecare institutie bancara are propriile criterii de selectie pe care trebuie sa le indeplineasca cei care solicita un astfel de credit. Cu toate acestea, exista o serie de conditii de eligibilitate care se afla pe lista tuturor bancilor care acorda credite ipotecare:
- varsta solicitantului trebuie sa fie cuprinsa intre 21 si 65 de ani;
- inregistrarea unui venit minim lunar net de 1.500 de lei – pe langa salarii si pensii sau venituri din alte profesii liberale, pot fi luate in considerare si veniturile obtinute din chirii, dividende sau venituri obtinute din strainatate;
- posibilitatea de a achita un avans pentru imobilul cumparat, care ar trebui sa fie de aproximativ 15% pentru un credit solicitat in lei si de 20% pentru unul in valuta.
Cei care indeplinesc aceste conditii pot merge la o institutie bancara pentru a solicita un credit imobiliar, dar chiar si in aceste conditii, inainte de a acorda imprumutul, creditorul trebuie sa verifice bonitatea clientului sau, adica daca indeplineste toate conditiile impuse si daca se dovedeste ca poate achita, la timp, ratele imprumutului.
De exemplu, desi indeplineste conditiile de mai sus, este posibil ca solicitantul creditului sa nu se incadreze pentru a obtine suma de bani necesara pentru imobilul ales sau se poate afla in baza de date a institutiilor financiare ca fiind rau platnic, ceea ce va duce automat la refuzul de a se acorda imprumutul solicitat.
Ceea ce nu trebuie omis este faptul ca solicitantii garanteaza cu imobilul pentru care fac imprumutul, asupra caruia se pune ipoteca si care, in cazul imposibilitatii de plata, va fi vandut de banca pentru a achita imprumutul.