Ambalajele de unică folosință sunt cu siguranță foarte convenabile de utilizat pentru consumatori. Industria de catering în sine produce anual milioane de tone – pâine și prânzuri ambalate în pungi de plastic, prânzuri aduse acasă în ambalaje din polistiren, pahare de plastic, tacâmuri și paie, prăjituri de nuntă distribuite invitaților în recipiente de plastic. Oamenii le folosesc de bunăvoie, apoi le aruncă imediat la coșul de gunoi, contribuind, fără să știe, la degradarea planetei în fiecare zi.
Problema ambalajelor de unică folosință este o problemă globală care îi afectează pe toți – pădurile, râurile și oceanele sunt pline de deșeuri care vor rămâne în mediu timp de sute de ani. De aceea, Parlamentul European a adoptat un proiect de directivă care interzice vânzarea de vesela de unică folosință din plastic. Dar schimbarea reală ar trebui să aibă loc în obiceiurile și alegerile zilnice. De ce merită să pariezi pe ambalajele ecologice de unică folosință?
Ce este ambalajul ecologic?
Nu există nicio îndoială că omenirea nu va renunța la utilizarea ambalajelor de unică folosință. Au multe avantaje – sunt ieftine, ușor de depozitat, ușoare și practice, dar probabil cel mai important argument, nu trebuie spălate – doar sunt aruncate după folosire. Și din moment ce nu se poate renunța la ele, merită măcar să fie folosite cele care nu reprezintă o amenințare pentru mediu.
La prima vedere, ambalajele ecologice nu diferă de acele ambalaje „obișnuite” din plastic. De menționat aici, însă, că tot felul de produse din hârtie – pungi, tacâmuri, recipiente, pahare – sunt și cele ecologice. Ideea este de a elimina treptat produsele din materiale plastice cu o amprentă de carbon foarte mare – termenul de amprentă de carbon este cantitatea totală de gaze cu efect de seră produse în timpul producției și descompunerii ulterioare a unui anumit material.
Prin urmare, ambalajele ecologice includ produse realizate din:
- sticlă,
- hârtie,
- biopolimeri,
- resturi de trestie de zahar,
- amidon vegetal, cum ar fi amidon de porumb, cartofi sau soia,
- altele, de exemplu frunze de bambus sau frunze de palmier.
Prin ce se caracterizează ambalajele ecologice?
Produsele care pot fi numite ambalaje BIO le includ pe cele care sunt biodegradabile sau reciclabile în mod natural. Un exemplu perfect în acest sens sunt resturile de trestie de zahăr, care sunt deșeuri generate în timpul producerii zahărului din trestie – în loc să fie aruncate, pot fi transformate în farfurii unică folosință, recipiente sau căni pentru băuturi. După ce ai terminat, le poți chiar arunca în compostul de acasă – după câteva săptămâni, nu va mai fi nicio urmă de ele, iar mediul natural nu va avea de suferit în niciun fel.
Același lucru este valabil și pentru pungi de unică folosință. Se consumă cantități uriașe din ele – atunci când se cumpără fructe și legume în fiecare zi, iar fiecare este ambalat într-o plasă separată, pe care apoi o arunci la coșul de gunoi. Așa se distruge mediul natural. Și totuși, în zilele acestea, pungile de plastic sunt fabricate și din amidon de porumb – complet natural și biodegradabil.
Avantajele ambalajelor ecologice
Atunci când se aleg produse în care vor fi depozitate, servite sau transportate alimentele, ar trebui să te gândești nu numai la planetă, ci și la propria ta sănătate și siguranță.
Plasticul și aluminiul sunt foarte populare, dar utilizarea lor regulată reprezintă o amenințare pentru oameni. Se dovedește că particulele acestor materiale pot intra în reacții chimice cu particulele de alimente depozitate în ele, mai ales atunci când sunt expuse la temperaturi ridicate. De dragul sănătății tale, ar trebui așadar să renunți la utilizarea lor și să le înlocuiești cu ambalaje din materiale naturale. Acest lucru este foarte important, mai ales în cazul persoanelor care au copii și a celor care folosesc des acest tip de produse, dar vor totuși să aibă grijă de sănătatea lor.
Ambalajele din hârtie, carton sau reziduuri vegetale sunt, de asemenea, cu adevărat estetice. Merită să arunci o privire mai atentă la produsele din bambus și frunze de palmier, deși tacâmurile din lemn și paharele din carton cu imprimeu arată foarte estetic și pot reprezenta modele de consumabile de catering ideale pentru afaceri de succes.
Probabil că mulți se vor întreba și despre durabilitatea vaselor și recipientelor din materiale naturale. Vestea bună este că mâncarea va fi complet sigură într-un astfel de ambalaj BIO. Acesta nu se descompune sub influența umidității și nu se scurge, așa că le poți folosi și pentru supe, sosuri și salate.