COVID-19: Care sunt simptomele și când trebuie să ne testăm

COVID-19 este o afecțiune cauzată de coronavirusul SARS-CoV-2, descoperit în luna decembrie a anului 2019.

Coronavirusurile alcătuiesc o familie de virusuri care pot afecta atât animalele cât și oamenii. În momentul de față sunt depistate 7 astfel de virusuri printre care MERS și SARS-CoV-2, cel din urmă fiind și cel mai recent descoperit, motiv pentru care mai este numit și ”noul coronavirus”.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (1), virusul se poate răspândi foarte ușor prin picături de salivă expectorate prin tuse, strănut sau printr-o simplă conversație.

Majoritatea persoanelor infectate cu acest virus pot avea probleme respiratorii ușoare sau moderate, care trec, de obicei, fără a fi necesară administrarea unui tratament specific. 

Cu toate acestea, persoanele mai în vârstă sau cele care prezintă și alte afecțiuni medicale sau comorbidități–diabet, afecțiuni cronice respiratorii, cancer sau boli cardiovasculare–pot prezenta un risc mai mare de dezvoltare a unei forme mai severe de COVID-19.

Pentru a reduce riscul de apariție a unor manifestări severe, este important, în primul rând, să se respecte măsurile de prevenire a infectării și să se cunoască simptomele asociate acestei afecțiuni. În acest fel, pacientul va beneficia cât mai rapid de tratament și atenție medicală la nevoie.

Simptomele COVID-19

Chiar dacă cercetările și analizele cu privire la această afecțiune sunt încă în plină desfășurare, au fost evidențiate anumite semne și simptome care pot avertiza asupra prezenței virusului în organism.

Conform OMS (2), cele mai des întâlnite simptome ale COVID-19 includ febra, tusea seacă și starea de oboseală. Adițional, acestea pot fi acompaniate și de pierderea mirosului și a gustului, durerea musculară sau articulară, starea de greață și vărsături, durerea în gât, cefaleea, frisoanele și chiar diareea.

Într-o formă severă, COVID-19 are simptome precum dispneea, durerea persistentă în zona pieptului, febra peste 38°C și starea de confuzie.

Chiar dacă există și cazuri în care persoana infectată este asimptomatică, majoritatea bolnavilor vor prezenta simptome ale infecției cu noul coronavirus.

Dintre persoanele cu simptome, cei mai mulți își vor reveni fără a avea nevoie de internare în spital, în timp ce aproximativ 15% vor prezenta o îmbolnăvire severă, necesitând, în cele din urmă, internare și administrare de oxigen (2).

Complicațiile care pot cauza decesul persoanei infectate pot include insuficiența respiratorie, sindromul respirator acut sever, sepsis, tromboembolism și/sau cedarea mai multor organe.

Având în vedere că unele simptome pot fi asociate și cu alte afecțiuni cum ar fi gripa sau răceala, este important de efectuat testele necesare, atât pentru a primi din timp atenția medicală necesară cât și pentru a evita contactul cu alte persoane.

Când trebuie să ne testăm?

Deoarece afecțiunea COVID-19 poate fi și asimptomatică, este recomandată testarea chiar dacă nu există simptome prezente. Oricine ar trebui să se testeze în special, dacă a luat contact direct cu alte persoane fără protecție, dacă a participat la adunări sau dacă a luat contact cu grupuri mari de oameni.

Testarea este recomandată tuturor nevaccinaților, mai ales dacă prezintă simptome asociate cu această afecțiune sau dacă au călătorit în țări cu un număr mare de cazuri de infectare.

Mai mult decât atât, din cauza tulpinilor noi de SARS-CoV-2, persoanele vaccinate ar trebui să fie și ele testate dacă au intrat în contact direct cu un bolnav de COVID-19 confirmat sau dacă prezintă simptome îngrijorătoare.

Având în vedere că simptomele COVID-19 sunt similare cu manifestările caracteristice în caz de gripă, răceală și alte afecțiuni, este posibil ca acestea să fie ignorate sau asociate cu una dintre afecțiunile mai ușoare. În acest caz, există riscul de răspândire a virusului și de întârziere a atenției medicale necesare.

Testarea este recomandată dacă simptomele comune COVID-19 sunt prezente, mai ales dacă au apărut în urma unui contact neprotejat cu alte persoane.

Referințe:

  1. “Coronavirus.” World Health Organization, World Health Organization, www.who.int/health-topics/coronavirus#tab=tab_1. 
  2. “Coronavirus Disease (COVID-19).” World Health Organization, World Health Organization, www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/question-and-answers-hub/q-a-detail/coronavirus-disease-covid-19.