Când vine vorba de remedierea cât mai rapidă a unora dintre problemele cu care te poți confrunta în postura de șofer echiparea cu maximă atenție a mașinii este esențială. În acest sens este foarte indicat să te asiguri de faptul că autoturismul pe care îl conduci este echipat cu un cric auto pentru eventualitatea în care faci pană.
Pe piața accesoriilor auto vei putea găsi diferite tipuri de cricuri auto, însă cea mai potrivită opțiune o reprezintă cricul auto care funcționează pe baza principiului hidraulicii a fluidelor incompresibile și a vaselor interconectate. Un astfel de cric hidraulic este varianta cea mai bună deoarece este ușor de utilizat și nu presupune un efort fizic considerabil pentru șoferi. Cu alte cuvinte, cricul hidraulic poate fi folosit chiar și de persoanele care nu au forță fizică necesară spre exemplu în cazul folosirii unui cric auto de tip mecanic.
Cricul hidraulic trebuie să fie manevrat cu atenție și este nevoie ca acesta să fie poziționat doar în poziție orizontală. Cricurile hidraulice pot fi regăsite sub forma cricului auto crocodil sau sub forma unui cric de tip butelie. Dacă cricul hidraulic de tip crocodil poate fi folosit fără problemă inclusiv pe acele suprafețe care nu sunt perfect plane, trebuie spus că modelele de cricuri hidraulice de tip butelie pot fi folosite doar pe suprafețe orizontale.
În alcătuirea cricului hidraulic regăsim un levier, valvele, un rezervor cu ulei, un cilindru și un piston plonjor. Fiecare dintre aceste părți componente care intră în alcătuirea acestui tip de cric are un rol bine stabilit astfel încât prin utilizarea acestui dispozitiv să se ajungă la rezultatul dorit.
Funcționarea cricului hidraulic presupune poziționarea acestuia sub mașină și acționarea manuală a levierului. Levierul transmite forța prin intermediul lichidului regăsit la nivelul cricului, iar de aici rezultă mișcarea pistonului plonjor și a cilindrului. Ridicarea pistonului presupune scoaterea unei mici cantități de ulei. Urmează coborârea levierului și coborârea pistonului, ceea ce împinge din nou uleiul și duce la mișcarea cricului prin faptul că lichidul nu poate fi comprimat.
Fiecare dintre șoferii care doresc să nu mai transpire și să depună un efort considerabil pot să aibă în vedere să își echipeze mașina cu un cric hidraulic. Chiar dacă există și cricuri auto mai performante și mai eficiente în privința utilizării, cricuri precum cele pneumatice sau cele electrice, trebuie spus că varianta hidraulică este cea mai bună alegere. Acest lucru vine în contextul în care cricurile pneumatice au nevoie de un compresor pentru a fi utilizate, pe când cele electrice necesită folosirea unei surse de curent.
Dacă până acum îți era foarte teamă de o eventuală pană de cauciuc sau de fiecare dată când aveai de rezolvat o astfel de problemă trebuia să apelezi la prieteni sau la firmele de tractări auto, cu ajutorul unui cric hidraulic vei putea să stai mult mai liniștit(ă) când vine vorba despre schimbarea roții.