Utilizarea monedelor virtuale a explodat în ultimii ani datorită nevoii de organizare optime a resurselor și echilibrarea nevoii constante de diversificare. Impactul pe care tehnologia îl are asupra culturii și economiei se manifestă prin implementarea unei alternative a sistemului tradițional de plăți, ca urmare a crizei financiare care a afectat domeniul finanțelor la sfârșitul anului 2007 și începutul anului 2008.
Monedele digitale reprezintă cel mai discutat și mai interesant domeniu din lumea tehnologiei. Din ce în ce mai mulți utilizatori și companii se concentrează pe înțelegerea acestuia, dar și pe investirea în criptomonede sau chiar crearea propriilor întreprinderi criptografice. Astfel, a devenit un fenomen mondial, alimentat fiind de creșterea prețului Bitcoin, Ethereum, dar și a altor active criptografice.
Bitcoin este un activ în creștere, iar investițiile românilor în aceasta monedă a depășit valoarea de 1 miliard de euro, după estimarea Ceo al Bitcoin România, deși încă nu s-au publicat date oficiale cu privire la acest aspect.Încrederea pe care utilizatori o au în aceste sisteme de plată se bazează pe faptul că jurnalul de tranzacții este creat, validat și întreținut de toți utilizatorii acestui tip de monedă virtuală. În România, nu este recunoscută ca mijloc legal de plată, întrucât nu este garantată de Guvern sau de Banca Națională a României. Din acest motiv, platformele de tranzacționare nu pot, în acest moment să opereze conturi în băncile din țară.
În ceea ce privește impozitarea veniturilor obținute prin transferul de monede virtuale, codul fiscal prevede o cotă de impozitare de aplicabilă de 10%, iar câstigul sub nivelul sumei de 200 lei/tranzacție nu este impozabil. Totodată, toate persoanele care obțin venituri prin acest tip de tranzacții sunt nevoite să depună declarație unică privind impozitul pe venit, care să includă câștigurile obținute și să fie încadrate la categoria „alte venituri”. Declarația unică în formatul actual, nu cuprinde o categorie specială pentru declararea acestui tip de venit.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene, declară, pe de altă parte că operațiunile care includ schimbul monedelor virtuale de tip Bitcoin cu monedele tradiționale, sunt scutite de TVA.
Din punct de vedere al securității monedelor virtuale, conform studiului Theoretical and Applied Economics, românii sunt sceptici. Doar 38% din respondenți consideră o cale sigură de investiție, iar în funcție de regiuni, nivelul de interes este cel mai mare în municipiu București, urmat de județele Bacău, Prahova și Sibiu.
Se poate afirma că, în acest moment, afacerile și investițiile care au la bază utilizarea monedelor virtuale sunt relativ fezabile, întrucât cadrul legislativ din România încă nu este bine definit și așteaptă în continuare clarificări din partea Autorității privind Digitalizarea României.
Platforma online Crypto.ro oferă informații zilnice, actualizate și documentate despre evoluția criptomonedelor în România. Aici se oferă detalii atât pentru utilizatorii noi, care doresc să efectueze tranzacții și vor să afle date reale despre această modalitate, cât și pentru oamenii de afaceri care doresc să investească sau să se documenteze despre influența pe care o dezvoltă în spațiul românesc.