Imprimarea pe textile este o soluție prin care poți obține articole personalizate la standarde înalte. Descoperă cum se realizează procesul, prin ce se caracterizează imprimantele profesionale și cum alegi tipul de cerneală potrivit.
Cum se realizează imprimarea textilelor
Imprimarea textilelor a evoluat mult de la începuturile sale. Cele mai vechi articole din pânză imprimată datează înainte de anul 220 și provin din China. Pe atunci, se folosea lemn sculptat cu ajutorul căruia vopseaua era aplicată pe țesătură.
În prezent, există două tipuri principale de imprimare: prin transfer termic sau DTG (direct to garment – direct în țesătură). Imprimarea textilelor prin transfer termic are costuri reduse și poate crea inclusiv produse mai deosebite, precum imagini cu sclipici. Cu toate acestea, dacă imaginea este mare, zona imprimată devine rigidă și poate fi considerată neconfortabilă. Mai mult, bucata respectivă își modifică textura.
Iată cum funcționează această variantă. Pentru început, se imprimă imaginea dorită pe o hârtie de termotransfer, folosindu-se o imprimantă specială. Hârtia este așezată pe materialul textil, apoi e încălzită printr-o presă termică. Astfel, imaginea e transferată pe material.
Imprimantele industriale pentru textile de tip DTG funcționează diferit. Echipamentul printează cu un jet de cerneală direct în țesătură, motiv pentru care materialul își păstrează textura și rămâne la fel de fin. Imprimeul nu se simte decât în cazul materialelor închise la culoare, când se aplică întâi un primer. Cu toate acestea, este mai delicat decât atunci când se folosește metoda transferului termic.
Costurile DTG sunt mai ridicate, însă grafica e de cea mai bună calitate și rezistă mai bine în timp. Mai mult, echipamentul e ușor de folosit pentru că procesul necesită mai puțini pași. Cele mai bune rezultate sunt pe bumbac 100%, dar imaginile arată bine și pe amestec de bumbac. De asemenea, echipamentele noi reușesc să imprime cu succes și pe poliester deschis la culoare.
Cele mai bune tipuri de cerneală pentru imprimarea textilelor
Imprimarea DTG are beneficii de necontestat, însă pentru a obține imagini clare și durabile e necesar să folosești cerneală de calitate. Începe prin a te documenta referitor la producător. Evită să achiziționezi un produs ieftin de la un producător despre care nu găsești recomandări și recenzii. Orientează-te către un brand cunoscut, care are o reputație bună.
Apoi, e bine să alegi o cerneală cu granulație fină, pentru a elimina riscul înfundării. Dacă imprimanta de textile se deteriorează din cauza cernelii de proastă calitate, vei ajunge să plătești o sumă mare pentru reparații sau chiar înlocuirea echipamentului.
Un alt aspect important este mirosul pe care îl emană. Alege cerneală cu miros scăzut de solvent sau chiar fără miros. Această caracteristică ar trebui menționată în descrierea produsului; dacă nu este, întreabă producătorul. Totodată, e recomandat să nu conțină substanțe toxice sau dăunătoare.
Rezistența la apă și soare este de asemenea un criteriu de departajare. Chiar dacă imprimeul arată bine pe moment, clienții vor fi nemulțumiți dacă articolul se decolorează la scurt timp după achiziție. Firește, e necesar să fie rezistent și la zgârieturi.
Nu în ultimul rând, verifică dacă cerneala este compatibilă cu tipul de imprimantă folosit.
Cerneala pentru imprimarea textilelor trebuie aleasă cu grijă, altfel clienții nu vor fi pe deplin mulțumiți de aspectul articolelor. Ține cont de recomandările de mai sus pentru rezultate de excepție.