Vrei să îți cumperi o bicicletă dar nu știi exact ce mărime ți se potrivește? Ai ajuns în locul potrivit, căci în acest articol vei afla de ce criterii trebuie să ții cont atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
Cumpărarea unei biciclete nu e așa simplă cum poate părea la prima vedere. Nu poți merge în magazin, pui ochii pe prima bicicletă care arată mai bine, te urci un pic pe ea și gata, mergi cu ea la casă. Înainte de a scoate banii din buzunar este bine să te documentezi un pic.
Încearcă să stabilești (dacă nu știi deja) ce tip de ciclism vei practica în cea mai mare parte a timpului și care e cea mai potrivită bicicletă pentru acesta. După asta, analizează cu atenție finanțele de care dispui și hotărăște ce sumă ai putea să aloci pentru achiziționarea bicicletei.
Măsurători
După ce ai pus la punct toate aspectele menționate mai sus, poți purcede la alegerea efectivă a bicicletei. Presupunând că vei comanda una de la un magazin online (de multe ori le găsești mai ieftine sau la promoție), vei observa în specificațiile tehnice ale fiecărui model dimensiunea cadrului și a roților.
Pentru a ști ce mărime ți se potrivește trebuie să te măsori. Ia un centimetru de croitorie sau chiar o ruletă și măsoară-ți mai înatâi lungimea din creștetul capului și până la călcâie. Dacă nu ai pe cineva care să te ajute, poți face un semn pe perete în dreptul creștetului și apoi să măsori distanța cu centimetrul.
La pasul al doilea, trebuie să măsori lungimea interioară a picioarelor. Pentru a face asta trebuie să mai știi un lucru. Este indicat ca la viitoarea bicicletă să ai o distanță de 3-5 centimetri între cadru și zona intimă atunci când ții bicicleta între picioare și ești cu ambele tălpi pe sol (poziția pe care o adopți atunci când te oprești din mers cu bicicletă, fără să cobori însă complet de pe ea).
Această distanță te va proteja în momentele mai delicate când trebuie să oprești brusc și să cobori picioarele de pe pedale. Neținând cont de această marjă de eroare, atunci când vei opri vei rămâne atârnat pe cadru, iar asta poate fi extrem de dureros indiferent dacă ești femeie sau bărbat.
După ce ai aflat cele două dimensiuni, îți poți comanda bicicleta dorită. Majoritatea magazinelor au un calculator specific ce te va ajuta să afli mărimea ideală de bicicletă în funcție de măsurătorile introduse. Fii conștient însă de faptul că va trebui să o ajustezi, chiar dacă este mărimea potrivită pentru tine.
Așadar, atunci când primești bicicleta, probeaz-o și dă o tură cu ea. Vei simți dacă trebuie să mai ajustezi înălțimea șeii sau a coarnelor. Dacă da, poți face operațiunea chiar tu (dacă ai uneltele necesare) sau poți apela la ajutor specializat (service sau magazin de biciclete).