Durerea lombară și cea de rinichi prezintă asemănări ce pot crea confuzii în rândul pacienților. Totuși, există diferențe majore între cele două tipuri de suferință. În continuare, vei vedea de ce apare durerea de rinichi și cum o diferențiezi de durerea lombară.
Ce este durerea?
Durerea este o experiență neplăcută care semnalizează o modificare patologică în organism. Abordarea durerii presupune analiza unor parametri care ghidează diagnosticul către cauza provocatoare:
- Debutul;
- Localizarea;
- Durata;
- Intensitatea;
- Evoluția;
- Caracterul;
- Factorii care produc agravare sau ameliorare;
- Simptomele asociate.
De ce apare durerea de rinichi?
Rinichii sunt localizați în partea din spate a abdomenului, sub coaste, de-o parte și de alta a coloanei vertebrale. Deseori, durerea de rinichi este cauzată de o infecție urinară sau de deplasarea unei pietre, însă, pot exista și alte cauze precum boala renală polichistică, tromboza venelor renale (formarea de cheaguri în vasele de sânge ale rinichiului), hemoragia renală (sângerarea la nivelul rinichiului) sau tumora rinichiului.
Cum se simte durerea de rinichi?
Durerea de rinichi este localizată la jumătatea distanței dintre coaste și șolduri și, cel mai frecvent, apare pe o singură parte a corpului. Durerea poate iradia în partea inferioară a abdomenului sau spre partea interioară a coapsei. Caracterul și intensitatea durerii depind de cauza sa: deplasarea unei pietre produce o durere severă, ascuțită, iar o infecție urinară cauzează o suferință moderat-ușoară și difuză.
Printre simptomele care pot însoți durerea de rinichi se numără:
- Febra și frisoanele;
- Starea de greață și vomă;
- Urina tulbure sau închisă la culoare;
- Urgența de a urina;
- Durere la urinare;
- Prezența sângelui în urină.
De ce apare durerea lombară?
Durerea lombară afectează un procent important din populație și este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care pacienții ajung la medic. Cauzele acesteia sunt de natură nervoasă, musculară sau osoasă și, cel mai frecvent, sunt reprezentate de întinderi, spasme musculare, traumatisme, sciatică sau hernie, apărute în urma unor activități fizice. Mai rar, pot fi implicate patologii mai severe precum infecții, cancer, fracturi sau sindromul coadă de cal.
Cum se simte durerea lombară?
Localizarea durerii lombare este variabilă, însă, cel mai frecvent, apare în zona mijlocului și poate iradia către fese sau picioare. Durerea lombară este resimțită difuz, când este provocată de o contractură musculară, sau ascuțit, în cazul atingerii unui nerv. Modificarea poziției corpului poate produce agravarea sau ameliorarea durerii. Durerea lombară poate fi însoțită de prezența unei zone umflate, dureroase la atingere, spasme musculare în zona dureroasă, amorțirea sau slăbiciunea picioarelor.
Când trebuie să mergi la medic?
Identificarea naturii durerii ușurează procesul diagnostic. Durerea lombară ușoară poate fi tratată acasă, cu medicație analgezică și odihnă, însă durerea lombară persistentă și durerea de rinichi impun vizita la medic pentru stabilirea exactă a cauzei și un tratament adecvat.
Surse informative:
- Kishner S. Pain Assessment. Medscape. 2018. (https://emedicine.medscape.com/article/1948069-overview)
- Kidney pain. American Kidney Fund. 2020. (https://www.kidneyfund.org/kidney-disease/kidney-problems/kidney-pain.html)
- Back pain. United Kingdom National Health Service. 2020 (https://www.nhs.uk/conditions/back-pain)