Atunci când vine vorba de utilizarea instalațiilor termice pentru încălzirea casei și a apei, majoritatea oamenilor nu știu cum să aleagă un produs optim. Cu toate că nu sunt condiționați de lipsa rețelei de gaze naturale și a celei de energie electrică, mulți nu folosesc același echipament pentru a beneficia de o temperatură adecvată în locuință și apă caldă menajeră.
Din fericire, există sisteme performante care asigură tot confortul dorit, indiferent de spațiul în care sunt montate. Centrala termică în condensare reprezintă cea mai avansată tehnologie a momentului referitoare la producerea echipamentelor de încălzire. Vorbim de un produs e calitate, inovator, cu un consum redus, ce oferă o încălzire convenabilă și confortabilă.
Cum funcționează centrala termică în condensare
Principiul de funcționare al unui echipament de încălzire în condensare se bazează pe refolosirea energiei rezultate în procesul de ardere pentru a mări randamentul. În cazul instalațiilor tradiționale, combustibilul este ars într-o cameră deschisă, iar gazul de combustie fierbinte se evaporă prin coșul de fum. Cu toate că cea mai mare parte a căldurii este transferată în apa din rezervorul de stocare, există și energie termică ce se pierde prin conducta de aerisire.
Centrala termică în condensare nu permite irosirea energiei. Aceasta împinge vaporii de apă rezultați în urma gazelor arse, îi condensează printr-un proces extern și transferă energia salvată în interior. În acest fel, se obține un aport de căldură, fiind valorificată la maximum capacitatea calorică a combustibilului.
Mai exact, sistemul funcționează folosind tehnologia de condensare a aburului în schimbătorul primar al microcentralei. Căldura eliberată va fi recuperată în agentul care circulă prin schimbător în proporție de până la 12%. În acest fel, centrala termică în condensare prezintă un randament foarte înalt și o reducere a consumului de gaz cu până la 35%.
De ce este mai eficientă o centrală în condensare față de boilerul convențional
Pentru că extrage maximul de căldură ca să crească nivelul de confort, centrala în condensare oferă un consum de energie scăzut care conduce la o reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Spre deosebire de un boiler convențional, costurile de exploatare sunt mai mici, iar centrala este concepută să funcționeze 100% din timp.
Având un rezervor cu o capacitate limitată, boilerul nu poate oferi în permanență apă caldă. Dacă este vorba de un model mai mic, reîncălzirea apei poate dura mai puțin de 30 de minute, însă pentru cele cu rezervor generos se poate aștepta până la 3 ore.
Boilerul consumă, de altfel, mai mult combustibil: o dată când trebuie să încălzească apa și apoi când o menține la temperatura dorită, lucru ce nu e necesar în cazul unei centrale termice în condensare pentru că oferă apă caldă la cerere.
Greutatea și dimensiunea boilerelor reprezintă un dezavantaj comparativ cu sistemele în condensare compacte și robuste. În funcție de volumul ales, fără apă în rezervor, boilerul poate ajunge să cântărească 30-40 de kilograme. Așadar, te poți confrunta cu dificultăți în găsirea unui loc potrivit pentru amplasarea lui și vei avea nevoie de un suport de perete foarte solid.
Întrucât se armonizează perfect în orice locuință, poate fi adaptată oricărui utilizator și oferă un consum redus, echipamentul de încălzire în condensare reprezintă varianta optimă pentru toate spațiile în care este nevoie de o temperatură ambientală confortabilă și apă caldă menajeră.