Atunci când studiezi medicina, așteaptă-te ca fiecare curs să vină la pachet cu o bibliografie stabilită de profesor. Nu ai altceva de făcut decât să cauți cărțile și să înveți. Dacă vrei să studiezi mai mult decât e în programa școlară, poți căuta cărți singur, inclusiv cărți de anatomie. Oferta este mai mult decât generoasă.
Cum alegi cărțile de pe care înveți anatomia? Care sunt criteriile care ar trebui să stea la baza alegerilor tale?
Dacă în urmă cu 30 de ani întrebarea principală era cum faci rost de cărțile de care aveai nevoie, în prezent este mai complicat să alegi din oferta generoasă de cărți. Vrei, desigur, să alegi cărțile cele mai bune, care îți oferă cele mai multe informații de care ai nevoie la un preț rezonabil.
Există câteva criterii de care ar trebui să ții seama atunci când selectezi o carte de anatomie, cum ar fi:
- Editura: există edituri specializate pe medicină, care au editori şi corectori specializați pe acest domeniu, prin urmare știi că atunci când iei o carte de la acea editură aceasta va fi foarte bine scrisă și nu va conține erori. Încearcă să cumperi cărțile importante pentru tine de la edituri de prestigiu, recunoscute în acest sens. Dacă nu găsești o carte apărută la o editură, întrebă dacă nu au în plan o reeditare. Cele mai multe edituri au pagină de Facebook și site, sau te poți înscrie la newsletter-ul lor ca să afli ce noutăți au în pregătire.
- Fiind vorba despre anatomie, așadar un domeniu important și pretențios, alege ultima ediție a unei cărți, pentru a fi sigur că iei o carte care este adusă la zi din punctul de vedere al informațiilor.
- Poți selecta cărțile de anatomie și în funcție de recenziile primite. În alte domenii, literatură de exemplu, recenziile pot fi subiective, dar în cazul anatomiei și a altor domenii științifice este foarte important ca volumul să întrunească aprecierile celor care îl folosesc. Studentul sau profesorul care a citit o carte de anatomie poate să spună mai bine cât de bună este cartea.
- Poți găsi aprecieri și pe Internet recenzii, cronici, recomandări, opinii, liste cu cele mai vândute sau căutate titluri.
- Când este vorba despre domenii științifice, nu vorbim despre bestseller-uri. Pe studenții la medicină nu-i interesează ca o carte de anatomie să fie tradusă în 30 de limbi și vândută în milioane de exemplare, dar apreciază un volum bine structurat, cu imagini bine realizate, explicații sunt ușor de reținut și un textul bine scris. Este important și dacă volumul este scos de o editură importantă și dacă este ultima ediție. În aceste condiții putem vorbi de bestseller-uri în medicină. De exemplu, cumpără Atlasul Netter și poți fi sigur că ai făcut o investiție foarte bună pentru pregătirea ta medicală.
Alegerea cărților de pe care înveți anatomia este foarte importantă, pentru că reprezintă un filtru esențial în ceea ce privește informațiile de anatomie care ajung la tine. Dacă nu ești sigur că faci opțiunea corectă mai bine întrebi profesorul ce cărți îți recomandă pentru nivelul tău de pregătire medicală.