Indiferent că ești barista sau vrei doar să te bucuri de aroma unei cafele puternice și aromate în confortul casei tale, este important să știi cum se prepară cu adevărat un espresso de calitate.
Acest tip de cafea începe să își piardă din renume și popularitate în mare parte din cauza cafenelelor care nu se axează neapărat pe prepararea unui espresso de calitate, ci mai degrabă pe obținerea unui profit mai mare. Se ajunge astfel să nu se respecte proporțiile tradiționale de apă și cafea, rezultatul fiind departe de ceea ce ar trebui să fie un espresso.
Așadar, dacă ai de gând să deschizi o cafenea, să te faci barista sau să te bucuri personal de o cafea preparată în mod tradițional, citește informațiile din articolul de mai jos. Vei vedea că nu este greu să obții o cafea bună dacă respecți rețeta. Iată câteva trucuri care te vor ajuta să evoluezi.
Modalitate de preparare espresso
Un espresso trebuie să aibă „o nuanță castanie cu înflorituri roșii și o consistență fumurie care duce la formarea unui model uniform ce închipuie dungi de tigru”, spun specialiștii. Pentru a fi considerat perfect, un cappuccino trebuie să conțină 25 ml de espresso și 125 ml de lapte. Spuma laptelui trebuie să fie albă și vârstată cu ciocolată și eventual să conțină un dram de alune pisate.
Există voci care susțin că de fapt calitatea cafelei e dată de apă, cea mai bună cafea italiană fiind produsă la Napoli, datorită faptului că orașul folosește sursa de apă descoperită de romani, iar apa foarte dură de aici dă un gust deosebit cafelei.
Espresso, așa cum indică și numele, este o cafea preparată pentru a fi gustată în acel moment. Este un tip de cafea tare, obținută prin trecerea aburului prin boabele de cafea, la presiune înaltă, într-o mașină de espresso. Un esspresso perfect va avea o spumă aurie-maronie, groasă la suprafață. Dacă această spumă este cum trebuie să fie, zahărul va pluti câteva secunde la suprafață atunci când este adăugat cu lingurița.
Espresso este punctul de pornire pentru mai multe tipuri de cafea, precum Cappuccino, însă mulți împătimiți insistă ca această cafea tare să fie băută ca atare, eventual cu puțin zahăr. Cafeaua se poate prepara la filtru, la ibric (cafea turcească) și espresso. În opinia specialistului, cea mai bună este cea de la espresso.
Se bea foarte multă cafea la filtru, dar din păcate aceasta nu este de cea mai bună calitate. Cea mai bună cafea este cea obținută la espressor, pentru că timpul necesar extracției este de 25 de secunde. Apa fiartă extrage din cafea doar aroma, fără ca tu să simți gustul amar în produsul final. În plus, acest sortiment de cafea este unul dintre cele mai sănătoase din lume, mai ales dacă este consumată fără zahăr, lapte sau frișcă.
Pentru a obține un espresso de cea mai bună calitate trebuie să investești într-un aparat special creat pentru a obține o astfel de băutură.