Antena de satelit este un sistem care captează microundele transmise prin satelit, care sunt apoi convertite pentru recepționarea a mii de canale TV. Practic, antena de satelit îți permite accesul gratuit la canale TV, fără a avea abonament la un operator.
La prima impresie, orientarea unei antene de satelit poate părea un lucru foarte dificil. De aceea, multe persoane tind să creadă că au nevoie de un specialist care să regleze antena. Însă reglarea antenei de satelit poate fi un proces foarte simplu, dacă ai la îndemână instrumentele necesare și dacă ții cont de câteva reguli. Astfel, nu mai e nevoie să soliciți ajutorul unui specialist. Iată cum poți regla singur o antenă de satelit.
Ce trebuie să știi despre antena de satelit?
Antena de satelit este compusă din antena propriu-zisă, cu rol de reflector, care captează microundele, și din LNB (low noise block), cu rol de convertor.
Pentru a recepționa programele TV, antena trebuie să capteze în mod optim microundele. De aceea, aceasta trebuie orientată corect, în funcție de localizare și de poziția satelitului. De asemenea, antena trebuie reglată în funcție de azimut și elevație. Azimutul reprezintă mișcarea antenei de la stânga la dreapta, în timp ce elevația înseamnă mișcarea antenei de sus în jos. Acestea se calculează în funcție de latitudine și longitudine.
De ce instrumente ai nevoie?
Nu ai nevoie de o anumită pregătire profesională pentru a regla o antenă de satelit, atât timp cât există tot felul de instrumente care calculează totul automat și care te îndrumă. Poți apela la:
- Satfindere și analizoare de satelit – acestea reprezintă dispozitive de mici dimensiuni care îți arată puterea semnalului și care calculează automat azimutul, elevația și alte date importante. Prețurile pornesc de la 20 de lei.
- Aplicație pe telefon – dacă nu ai timp să achiziționezi un satfinder, îl poți instala pe telefon. Aplicațiile de tip satfinder sunt disponibile gratuit și de ghidează eficient în ceea ce privește reglarea satelitului, folosind funcția de localizare. De obicei, aceste aplicații au incluse o busolă.
- Calculator online și busolă – poți opta, de asemenea, pentru calcularea azimutului și elevației cu ajutorul unui calculator online special conceput pentru reglarea antenei de satelit.
- Busolă – vei avea nevoie și de o busolă pentru ghidaj.
Bineînțeles, vei avea nevoie și de alte ustensile de lucru, cum ar fi șurubelnițe sau un boloboc.
Sfaturi utile
Ține cont de următoarele aspecte:
- Antena nu trebuie să fie îndreptată spre copaci sau alte clădiri. Undele nu pot fi transmise dacă se interpun diferite obiecte. Ține cont că unii copaci cresc de la un an la altul.
- Privește antenele de satelit ale vecinilor și folosește-le drept ghid.
- Informează-te în legătură cu poziția sateliților și transmisia acestora.
- Localizarea antenei trebuie stabilită astfel încât să aibă o orientare și o vizibilitate bună spre S-SV.
Așadar, deși poate părea dificil, orientarea unei antene de satelit poate fi un proces destul de simplu, dacă utilizezi instrumentele adecvate.