Sănătatea orală este considerată pe scară largă drept unul dintre cele mai importante aspecte ale sănătății noastre generale. Cu toate acestea, poate la fel de răspândită este frica de dentist. Această frică obișnuită poate proveni dintr-o serie de emoții legate de grijile legate de sănătatea ta orală, precum și de potențialele experiențe proaste pe care le-ai putea avea la dentist în timpul tinereții.
Având în vedere importanța îngrijirii bucale pentru sănătatea dumneavoastră generală, teama de dentist nu ar trebui să vă împiedice de la controale și curățări regulate. Totuși, nu este ușor pentru toată lumea să meargă pur și simplu la dentist.
Aici, vom discuta despre cauzele care stau la baza potențialelor, precum și despre tratamentele și mecanismele de adaptare care pot fi un punct de plecare pentru a vă ajuta să vă cuceriți frica de dentist.
Temerile și fobiile sunt adesea discutate în mod interschimbabil, dar aceste două stări de spirit au unele diferențe marcante între ele. O frică poate fi o antipatie puternică care poate provoca evitarea, dar nu este neapărat ceva la care te-ai putea gândi până când lucrul de care te temi nu se prezintă.
Pe de altă parte, o fobie este o formă mult mai puternică de frică. Fobiile sunt considerate un tip de tulburare de anxietate și se știe că provoacă suferință extremă și evitare – atât de mult încât acestea interferează cu viața de zi cu zi.
O altă caracteristică a fobiei este că nu este ceva care probabil îți va face rău în realitate, dar nu poți să nu simți că o va face.
Când este aplicat în contextul mersului la dentist, a fi frică ar putea însemna că nu-ți place să mergi și să amâni programările până când este necesar. S-ar putea să nu vă placă senzația și sunetele instrumentelor folosite în timpul curățărilor și altor proceduri, dar le suportați oricum.
În comparație, dentofobia poate prezenta o teamă atât de gravă încât să eviți cu totul medicul stomatolog. Chiar și simpla mențiune sau gândul la dentist poate provoca anxietate. Pot apărea și coșmaruri și atacuri de panică.
Cauzele și tratamentul pentru frica de dentist și dentofobie pot fi similare. Cu toate acestea, o fobie legitimă a dentistului poate dura mai mult timp și efort pentru a face față.
Simptome comune de anxietate dentara:
Anxietatea dentara poate provoca diverse simptome ce difera de la persoana la persoana. Cele mai intalnite simptome sunt urmatoarele:
- palpitatii;
- atacuri de panica;
- hipertensiune arteriala care poate scadea si poate provoca lesin;
- ritm cardiac ridicat;
- agitatie si comportament agresiv;
- transpiratie excesiva;
- plansete.
Desi dentistii nu te pot ajuta sa scapi complet de anxietatea dentara, exista multe metode si instrumente pe care ei le pot folosi in asa fel incat sa ai parte de o experienta pozitiva in cabinetul dentar.
Cum se poate reduce anxietatea dentara
-
Terapia prin expunere
Terapia prin expunere, un tip de psihoterapie , se numără printre cele mai eficiente soluții pentru dentofobie, deoarece presupune vizitarea stomatologului într-o bază mai graduală.
S-ar putea să începeți prin a face vizite la cabinetul stomatologului fără să vă așezați la un examen. Apoi, puteți continua treptat pe vizitele dvs. cu examene parțiale, radiografii și curățări până când vă simțiți confortabil să luați o întâlnire completă.
-
Medicament
Medicamentele nu vor trata dentofobia de la sine. Cu toate acestea, anumite tipuri de medicamente anti-anxietate pot atenua simptomele pe măsură ce lucrați prin terapia de expunere. Acestea pot, de asemenea, ușura unele dintre simptomele mai fizice ale fobiei tale, cum ar fi hipertensiunea arterială .
Mersul la dentist nu trebuie sa fie infricosator si sa induca anxietate. Medicii de la clinica stomatologica Florident iti doresc sa te ajute sa vii cu incredere la cabinetul lor dentar si sa pleci de acolo cu zambetul pe buze.
Programeaza-ti o intalnire astazi la un dentist din Brasov sin cadrul cabinetului stomatologic Florident si mergi cu incredere la cabinet pentru a scapa de orice problema dentara cu care te confrunti.