Obezitatea este o boală metabolică întâlnită în mod frecvent. Este asociată unor afecțiuni cronice severe și foarte severe, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială. Obezitatea este caracterizată printr-un țesut adipos în exces (o greutate corporală crescută). Cauza principală a obezității este dezechilibrul energetic între caloriile consumate prin alimentație și arderile calorice (sport sau activități).
Greutatea unei persoane se evaluează prin indicele de masă corporală (IMC). IMC se stabilește împărțind greutatea în kilograme a unei persoane la înălțimea în metri pătrați. O persoană este considerată obeză dacă are IMC 30 sau mai mare. În mod normal, corpul bărbaților conține 15-20% țesut adipos, iar corpul femeilor 25-30%.
Clasificarea gradelor de obezitate
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat obezitatea în funcție de IMC:
- supraponderal: IMC cuprins între 25 – 29,9. În acest caz, nu există simptome menționate.
- obezitate grad I: IMC 30 – 34,9. Printre simptome se numără: dificultate respiratorie sau la efort, umflarea picioarelor.
- obezitate grad II: IMC 35 – 39,9. Se manifestă o creștere rapidă a grăsimii corporale, se înregistrează dificultatea la mers.
- obezitate grad III (morbidă): IMC peste 40. În aceste situații apar dereglări în activitatea sistemului cardiovascular. Organele interne nu mai funcționează normal.
Afecțiuni asociate obezității
Literatura medicală recunoaște peste 40 de afecțiuni asociate obezității, precum:
- hipertensiune arterială;
- diabet;
- boli cardiovasculare;
- dislipidemie;
- accident vascular cerebral;
- afecțiuni ginecologice: Infertilitate, amenoree (menstruație neregulată), ovar polichistic, incontinență urinară;
- afecțiuni respiratorii: apnee în somn, embolie pulmonară;
- disfuncții ale sistemului muscular: osteoartrită, hernie lombară;
- afecțiuni digestive: stenoză hepatică, calculi biliari, reflux gastroesofagian;
- afecțiuni psihosociale: anxietate, depresie, izolare socială, incapacitate de muncă.
De asemenea, obezitatea crește riscul de cancer de colon, mamar, endometrial.
Cum se tratează obezitatea
Tratamentul obezității începe de la identificarea cauzelor, iar acest lucru poate însemna:
- tratarea afecțiunilor endocrine: în măsura în care acestea există.
- corectarea comportamentului alimentar: presupune înțelegerea modului în care emoțiile controlează comportamentele alimentare.
- modificarea dietei: alimentele bogate în grăsimi sunt înlocuite cu fructe și legume. Pacientul este învățat că dietele prea drastice nu sunt recomandate pentru că acestea nu ajută scăderii în greutate și afectează sănătatea. În plus, dietele drastice sunt de scurtă durată și se caracterizează prin apariția efectului yoyo (kilogramele pierdute sunt recâștigate de îndată ce dieta s-a terminat).
- introducerea activităților fizice pe agenda zilnică: se recomandă cel puțin 30 de minute de sport în fiecare zi (150 minute pe săptămână). Activitatea fizică trebuie să fie moderată și trebuie consultat medicul înainte de a începe un program susținut de exerciții fizice.
- terapia medicamentoasă: are drept scop controlarea senzației de foame. Aceste medicamente însă nu-și vor face efectul dacă nu sunt combinate cu o dietă adecvată și cu un program de exerciții fizice.
Chirurgia obezității: chirurgia bariatrică
Chirurgia poate fi o altă soluție împotriva obezității. Se poate apela la metodele chirurgiei bariatrice după ce au fost încercate toate celelalte metode și nu s-a ajuns la efectul scontat.
Chirurgie bariatrică este considerată cel mai bun tratament în tratarea obezității morbide. Chirurgia bariatrică este o denumire colectivă care presupune intervențiile chirurgicate efectuate cu scopul de a scădea greutatea corporală și presupune în principal înlăturarea unei părți a stomacului sau intestinului subțire. În urma acestei intervenții, pacientul va consuma mai puține alimente. Se apelează la astfel de operații atunci când sănătatea este grav pusă în pericol de obezitatea morbidă.
Astfel de intervenții sunt:
- utilizarea manșonului gastric (se montează un inel gastric reglabil pe stomac);
- bypass-ul gastric (presupune formarea unui stomac micșorat);
- plicatura gastrică (reducerea stomacului prin formarea de pliuri);
- gastric sleeve (micșorarea stomacului);
- balonul endogastric (aceasta este o soluție temporară și presupune introducerea unui balon cu soluție salină în stomac).
De asemenea, se practică o metodă superioară chirurgiei laparoscopice, chirurgia asistată de robot. Aceasta este o metodă chirurgicală care afectează țesuturile cât mai puțin posibil.
Cum poți preveni obezitatea
Obezitatea este o afecțiune care poate fi prevenită prin câteva măsuri:
- adoptă un stil de viață activ, cu cel puțin 30 de minute exerciții fizice în fiecare zi.
- adoptă un stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată.
- stabilește un program al orelor de masă și al orelor de somn.
- gestionează stresul zilnic (prin sport, meditație, yoga, exerciții de respirație).
- monitorizează greutatea corporală și evită fluctuațiile de greutate.