Piața produselor bio este destul de aglomerată, dar nu întotdeauna produsele sunt cu adevărat de calitate, fie că este vorba de produse alimentare sau nealimentare.
La ce te uiți atunci când alegi produsele bio
- Produsele bio trebuie să fie certificate de un organism autorizat, care se conformează normelor europene. Asta înseamnă că ingredientele produsului au fost certificate de organismul abilitat cu această funcție.
- Produsele trebuie să aibă sigla „certificat organic”, alături de un logo al organismului certificator.
- Un produs bio are de obicei un termen de valabilitate de șase luni. Din această cauză, astfel de produse sunt conservate cu ingrediente de origine vegetală.
- Dacă este vorba de un produs cosmetic, acesta trebuie să aibă câteva mențiuni precum: „fără coloranți”, „fără parfumuri de sinteză”, „fără parabeni”, „fără silicon”, „fără parafină”, „nu este testat pe animale”.
- Dacă este un produs alimentar trebuie să aibă mențiunea „fără OMG” (organisme modificate genetic).
Ce conține ambalajul unui produs bio
Pe eticheta unui produs bio se găsesc următoarele elemente de identificare:
- sigla a.e. (agricultură ecologică);
- numărul producătorului (care este înregistrat în baza de date a Ministerului Agriculturii);
- o frunză stilizată cu stelele UE, pe fond verde. Această siglă indică faptul că produsul este bio și este recunoscut la nivel european;
- sigla unui organism de inspecție și certificare a respectivului produs bio.
Cele mai importante sigle de pe etichetele produselor alimentare bio
Produs certificat bio
Sigla certifică faptul că produsul este bio, adică trece printr-un audit al unei instituții abilitate care certifică faptul că produsul provine din agricultura ecologică. Sub siglă se trece și mențiunea dacă produsul provine din agricultura UE sau non-UE. Dacă un produs nu are această siglă pe etichetă înseamnă că nu este certificat bio. Sigla nu este nevoie să fie verde, culoarea depinde de ambalaj, dar forma este obligatorie.
Produs certificat vegan
Produsele care poartă această siglă sunt 100% de origine vegetală, nu au nimic de origine animală. Certificarea aceasta se face în urma unui audit, ca și în cazul certificării bio.
Produs certificat Naturland
Această siglă poate fi obținută de producătorii care au certificare bio, adică înainte de a obține certificarea Naturland este nevoie de cea bio. Standardele se referă la întregul proces de obținere a produsului: management sustenabil, conservarea naturii, protejarea climatului, lipsa poluării aerului, apei, solului.
Produs certificat Bioland
Certificarea Bioland se acordă în principal fermelor, care trebuie să respecte criterii mai stricte pentru a obține certificarea. Se pune accent pe condiții mai bune pentru animalele din ferme, sau pe peisagistica fermei.
Produs fără gluten
Produsele cu această siglă nu trebuie să conțină gluten. Produsele care prin natura lor nu au gluten, dar pe etichetă scrie că pot conține urme de gluten, nu ar trebui să folosească această siglă. Urmele de gluten pot proveni de la linia de ambalare pe care se ambalează și produse cu gluten. În mod normal, pentru produsele care nu conțin gluten ar trebui să existe linie de asamblare separată.
În concluzie, ori de câte ori alegi produse bio, alimentare, cosmetice sau remedii naturale, fii atent la instrucțiunile de pe ambalaj/etichetă și la siglele existente. Optează întotdeauna pentru produsele de calitate, cum sunt, de exemplu, produsele bio de la Melio.