Cum să ai dinți sănătoși: 5 reguli de respectat

Dinții au un rol important în digestie, fiind necesari pentru mestecarea alimentelor și amestecul acestora cu enzimele salivare. De asemenea, aceștia dau forma feței și ne ajută să pronunțăm clar cuvintele. Atunci când nu avem grijă de sănătatea dinților, problemele dentare nu întârzie să apară. Demineralizarea smalțului, cariile, infecțiile, gingivita, boala parodontală și pierderea dinților sunt afecțiunile dentare ce pot apărea în urma unei igiene orale precare. În plus, bacteriile dăunătoare acumulate în cavitatea orală afectează microbiota orală (bacteriile benefice din cavitatea bucală) și provoacă o respirație urât mirositoare. Toate acestea pot fi prevenite cu succes prin respectarea celor 5 reguli pentru sănătatea orală. 

1. Spală-te corect pe dinți

Prima regulă pe care trebuie să o respecți este spălarea dinților de 2 ori pe zi, timp de minim 2 minute. Folosește o periuță de dinți cu peri de o duritate medie. Este important să ai o tehnică corectă de spălare a dinților, pentru a-i curăța eficient fără a leza țesutul gingival și smalțul dentar. Tehnica corectă presupune perierea dinților dinspre gingie spre dinți și NU prin mișcări circulare sau stânga-dreapta. De asemenea, curățarea se face ținând periuța într-un unghi de 45 de grade pe suprafața dinților. Nu uita să periezi dinții și pe partea internă, prin aceeași tehnică. 

2. Folosește ață dentară și apă de gură

Având în vedere că periuța de dinți nu curăță bine spațiile dentare, cariile pot apărea între dinți. De aceea, după spălare, urmează curățarea spațiilor interdentare cu ața dentară. Ața dentară este special concepută pentru a curăța zonele greu accesibile ale danturii. Aceasta are rolul de a îndepărta resturile de mâncare și bacterii de la acest nivel.

Ultima etapă a curățării danturii este apa de gură. Aceasta are rolul de a ucide bacteriile din cavitatea bucală, pentru a preveni gingivita și apariția cariilor. Ideal este să utilizezi o apă de gură fără alcool. 

3. Mergi la dentist regulat pentru igienizare

La fiecare 6 luni, este necesar să te prezinți la cabinetul stomatologic pentru consultație și igienizare profesională. Medicul dentist va verifica starea dinților și va putea depista eventualele carii în stadiu incipient. Astfel, le vei putea trata din timp, înainte să provoace complicații, cum ar fi pierderea dinților sau un abces, care necesită tratamente mult mai costisitoare. 

De asemenea, în cadrul vizitei de rutină la dentist este important să optezi pentru o curățare profesională a dinților, care include:

  • Îndepărtarea tartrului prin detartraj – tartrul se formează atunci când placa bacteriană se calcifică și este responsabil de retracția gingivală, parodontoză și pierderea dinților. 
  • Periaj profesional
  • Airflow – jet de aer, apă și particule fine care curăță placa bacteriană și petele persistente de pe dinți. 

4. Tratează-ți problemele dentare

Dacă în cadrul vizitei la stomatolog ai identificat o problemă dentară, fie ea minoră  (cum ar fi o carie în stadiul incipient), este important să o tratezi cât mai repede. Afecțiunile dentare pot avansa repede, favorizând complicațiile – infecții, abcese dentare, gingivite sau pierderea dinților. Astfel, la un moment dat tot vei fi nevoit să te adresezi medicului stomatolog, însă costurile tratamentelor vor fi mult mai ridicate și mai prelungite. În schimb, afecțiunile dentare minore se tratează rapid și la un preț accesibil.

Dacă ai deja unul sau mai mulți dinți lipsă, fără rădăcină, este important să optezi pentru implant dentar. Lipsa dinților duce la pierderea țesutului osos, deplasarea celorlalți dinți și modificarea formei feței.

5. Mănâncă sănătos 

Încă o regulă importantă pe care trebuie să o respecți este menținerea unei alimentații sănătoase, echilibrate. O alimentație sănătoasă ajută la prevenirea multor probleme de sănătate, inclusiv celor dentare. Ce să ai în vedere privind dieta, pentru menținerea sănătății danturii:

  • Evită consumul frecvent de dulciuri: cu cât consumi mai frecvent alimente bogate în zahăr (sucuri, dulciuri, unele gume de mestecat, bomboane, prăjituri, jeleuri), cu atât riscul de a dezvolta carii este mai mare. Acest lucru se întâmplă deoarece bacteriile din cavitatea bucală se hrănesc cu zahăr. Prin urmare, consumă cât mai rar posibil aceste alimente. 
  • Consumă alimente bogate în calciu și vitamina D: pentru a menține integritatea dinților, este nevoie de un consum optim de calciu și vitamina D (vitamină responsabilă de absorbția calciului). Alimentele bogate în calciu sunt lactatele, vegetalele verzi (broccoli, kale, spanac) și unele oleaginoase (chia, susan). Vitamina D se găsește în cantități mari în peștele gras, însă sursa principală este soarele. 

Respectă cu strictețe aceste 5 reguli esențiale, iar dinții tăi vor fi sănătoși pe termen lung.