Daca esti diagnosticat(a) cu cancer sau cauti informatii pentru cineva apropiat, a venit momentul sa alegi o clinica de oncologie potrivita pentru tratementul tau sau al persoanei respective.
Primul pas vine de la doctorul care pune diagnosticul de cancer si care iti poate recomanda un doctor oncolog pentru tratamentul cancerului. Oncologul este un doctor care este specializat in tratarea cancerului. Doctorul oncolog pe care il alegi va influenta fiecare aspect al ingrijirii pe care o vei primi pe parcursul tratamentului. Asadar, conteaza foarte mult ca tu sa te simti confortabil(a) cu pregatirea si punctele de vedere ale acestui doctor. El va colabora strans cu tine, cu familia ta si personalul din clinica de oncologie pe tot parcursul tratamentului, asigurandu-se ca primesti cea mai buna ingrijire disponibila.
Cum gasesti un doctor oncolog bun si cu pregatirea necesara? Resursele sunt foarte multe si includ spitale, cabinete private, centre de tratament si spitale universitare. Medicul de familie poate, de asemenea, recomanda un doctor oncolog, dar si cunostintele si prietenii care se confrunta cu aceasta boala (in mod direct sau in familie). Este bine sa faci o lista cu cateva nume de doctori care are putea sa-ti ofere si a doua sau a treia opinie, inainte de a lua decizia finala cu privire la doctorul ales si inceperea tratamentului.
Recomandarea noastra este clinica privata ProfMedica; este o clinica de oncologie si ginecologie din Bucuresti si reuneste o echipa de specialisti implicati in diagnosticul si tratamentul afectiunilor oncologice precum cancerul mamar, cancerele genitale si melanomul malign. Echipa este formata din 17 medici primari, medici specialisti si asistenti medicali pregatiti si cu vasta experienta in domeniul chirurgiei si ginecologiei oncologice, dermatologiei si oncologiei medicale, imagistica a sanului, ecografie abdominala si ginecologica.
Cateva sfaturi despre cum sa alegi un doctor oncologist din cadrul clinicii de oncologie:
– alege un doctor care trateaza tipul de cancer specific pe care il ai. In functie de planul de tratament, s-ar putea sa ai nevoie de un doctor oncolog, de un chirurg si/sau un radiologist; asadar, vei colabora cu mai multe tipuri de doctori oncologi.
– afla daca doctorul colaboreaza cu Casa de Asigurari de Sanatate sau daca planul de tratament este compensat de asigurarea ta de sanatate privata.
– discuta alegerea ta cu familia si prietenii, in special cu cei care au primit tratament pentru acelasi tip de cancer. Intreaba-i la ce doctori au fost si cum a fost experienta lor.
– evalueaza experienta doctorului. Afla ce cursuri avansate a urmat si ce certificari are in domeniul sau de expertiza. Toate acestea inseamna ca acel doctor trecut examinari de inalt nivel si este calificat peste pregatirea de baza.
– intreaba doctorul despre experienta lui/ ei. De cat timp profeseaza? Cati pacienti cu acest tip de cancer trateaza in fiecare an? Pentru tipurile rare de cancer sau pentru tratamentele speciale, este important sa gasesti un doctor care sa aiba experienta in aceste directii.
– afla in ce mod doctorul va fi implicat direct in ingrijirea ta; sau cum poti lua legatura cu el cand este inafara programului, ori in weekend si zilele libere legale.
Programeaza o intalnire cu doctorul si spersonalul clinicii ca sa iti pot da seama cum veti colabora impreuna. Este important sa te simti confortabil(a) cu doctorul si echipa sa. Asigura-te ca te intelegi cu ei, ca se comunica in asa fel incat tu intelegi si ti se raspunde la intrebari.