Ai hotărât să pui bazele propriei afaceri? Sigur te afli în etapa de documentare privind costurile. Este bine să știi că cei care doresc să devină antreprenori se împotmolesc în etapa în care conștientizează că prețurile sunt mari, iar fondurile disponibile nu acoperă calculele făcute pe hârtie.
Ce-ar fi să iei în considerare și ideea de a accesa fonduri europene?
Dacă ești mai puțin familiarizat cu acest domeniu, trebuie să știi că fondurile nerambursabile pot acoperi până la 98% din valoarea proiectului. În plus, există posibilități de finanțare europeană pentru mai multe tipuri de beneficiari, de la intreprinderi mici și mijlocii, organisme publice, ONG-uri, la cercetători sau fermieri.
Primul pas în accesarea de fonduri europene va fi să creionezi un plan de afaceri și să identifici modul în care poți plia ideea ta de business pe schemele de finanțare europeană. În această etapă ar fi ideal să apelezi la o firmă de consultanță, care te poate ajuta să identifici schema de finanțare potrivită.
Al doilea pas: asigură-te că business-ul îndeplinește condițiile de eligibilitate generale pentru schema de finanțare pe care o accesezi.
Al treilea pas constă în analiza ghidului de finanțare, pentru a vedea obiectivele specifice.
Al patrulea pas va fi să identifici obiectul și suma solicitată în cadrul documentației de finanțare, precum și a surselor de cofinanțare.
Deși la prima vedere poate părea un proces destul de complicat, firma de consultanță aleasă va fi alături de tine și te va ajuta să treci prin toate aceste etape.
Pasul cinci: alcătuirea unei echipe care va realiza documentația de finanțare. Poți, de asemenea, să delegi această sarcină agenției.
Pasul șase: realizarea propriu-zisă a documentației de finanțare: în această etapă te vei ocupa de redactarea proiectului, de întocmirea dosarului cu documentația solicitată și depunerea actelor în termenul prevăzut.
După acest pas, rolul principal le va reveni autorităților care evaluează cererile de finanțare: acestea vor face o selecție și vor decide dacă proiectul tău este eligibil. Dacă primești aviz pozitiv, ultima etapă va fi cea a semnării contractului de finanțare și a demarării proiectului.
Cum să ai un proiect câștigător
Pașii pentru a obține finanțare pot fi complicați, mai ales pentru cineva care nu a mai accesat fonduri europene în trecut.
Dacă ești o persoană care e la curent cu tot ce se întâmplă în Uniunea Europeană, probabil știi că țara noastră se află pe locuri codașe în ceea ce privește fondurile europene accesate. Asta se întâmplă pentru că acești bani nu sunt ușor de primit. Birocrația este mare, dosarele sunt stufoase, iar proiectele trec prin mai multe etape înainte de a fi declarate eligible.
Adeseori, accesarea de fonduri europene poate fi un proces anevoios. Tocmai de aceea, ideal ar fi să apelezi la expertiza unei agenții de consultanță, care te va ajuta să economisești timp prețios.
Este important să știi că, în cazul în care costurile legate de consultanță și redactarea proiectului nu depășesc 10% din valoarea proiectului, costurile pot fi acoperite tot din fondurile europene accesate.