De la obiective generale, precum descoperirea mecanismelor cu ajutorul cărora facem față situațiilor din viața de zi cu zi și până la altele mai specifice, precum sporirea încrederii în sine sau limitarea stresului din viețile noastre, un proces de dezvoltare personală te poate ajuta să ajungi la rezultate incredibile și îți poate crește considerabil calitatea vieții, indiferent care este obiectivul pe care îl setezi la inițierea procesului. Iată câteva recomandări de care care să ții cont atunci când demarezi un astfel de proiect privind propria dezvoltare personală:
-
Informează-te
Citește tot ce poți privind acest subiect, de la articole din reviste sau din mediul online, la cărți dedicate succesului, stării emoționale bune, evoluției personale. Ascultă podcasturi, participă la webinarii, urmărește filme și documentare despre acest subiect. În acest fel, vei înțelege mai bine mecanismele care ne motivează și modul uman de funcționare. Totodată, vei avea parte de un demo stufos privind pașii pe care îi poate implica un astfel de proces, vei afla despre specialiștii care te-ar putea ajuta în misiunea ta și îți vei lărgi considerabil aria de cunoștințe în acest sens. Nu te feri nici de comunitățile în care se discută astfel de lucruri, de la grupuri de sprijin, la forumuri – expunerea socială te va ajuta să îți exersezi și sporești inteligenta emotionala de-a lungul procesului.
-
Fii deschis
Încearcă lucruri noi, pe care nu le-ai mai făcut, la care nu te-ai mai expus anterior. Fiecare nouă experiență îți va aduce un plus de cunoaștere, indiferent dacă vorbim despre tehnici de meditație, yoga sau un nou curs de specializare. Deschiderea de a încerca lucruri noi este, în sine, un semn al dezvoltării personale și un indicator al faptului că ești pregătit să evoluezi, să treci la următorul nivel pe plan personal, emoțional, al relațiilor sau al carierei.Apelează la specialiști
-
Apelează la specialisti
Dacă nu ai început deja un proces de terapie, poate că este timpul să iei în considerare acest lucru. Terapia te poate ajuta să faci cunoștință cu propriul trecut și să capeți noi perspective asupra traumelor, dar și asupra momentelor fericite. Te susține în procesul de autocunoaștere – și cum altfel poți să te dezvolți, dacă îți ești însuți străin? Te ajută să identifici prin ce mecanisme te aperi, care sunt temerile tale, ce te face să te simți în siguranță – și să folosești toate aceste informații în favoarea ta.
Pe lângă terapeut, un alt specialist pe care îl poți lua în calcul este consultantul sau coach-ul. La primul poți apela, de exemplu, pentru a obține o privire de ansamblu asupra carierei și pentru a putea trasa următorii pași în această direcție. În cazul coachingului, obiectivele tale pot varia de la creșterea stimei de sine, la găsirea motivației de care ai nevoie pentru a duce la bun sfârșit procesul de dezvoltare personală.
Sursă foto: Pexels