De multe poate fi destul de dificil să menţii un echilibru între muncă şi timpul pe care ţi-l acorzi ţie. Mai ales la început de carieră, depui eforturi pentru a putea învăţa şi evolua cât mai rapid, astfel că s-ar putea să nu existe neapărat o balanţă sănătoasă între viaţa profesională şi cea personală. Munca de tip remote poate fi un alt factor care influenţează şi chiar potenţează acest dezechilibru.
Iată câteva sfaturi ce te pot ajuta să menţii un echilibru sănătos între cele două:
Respectă programul de lucru
Un factor important este acela al programului de lucru, trebuie să îţi impui nişte bariere personale şi să respect programul de lucru. Munca peste program este adesea cea care produce anumite dezechilibre în raportul muncă – viaţă personală. Chiar şi dacă ai un program flexibil sau lucrezi pentru propria afacere, tot e important să îţi setezi zilnic nişte intervale de timp de care să te ţii pentru a putea să te organizezi cum trebuie şi pentru a delimita timpul petrecut la muncă de timpul tău liber.
Deconectează de muncă
Atunci când închei activităţile pe ziua în curs, încearcă să nu te mai gândeşti la muncă. E important să delimitezi acest aspect de viaţa ta personală, tocmai pentru a te putea bucura în tihnă de orele libere după bunul plac, fără să fii bântuit de vreun deadline, o discuţie aprinsă avută cu şeful sau o sarcină pe care o ai de terminat în perioada următoare. Pentru a putea face asta, este recomandat să faci o plimbare după muncă sau să te apuci de o treabă casnică, ceva ce îţi solicită toată atenţia pentru a-ţi fi mult mai uşor să muţi focusul de la muncă pe noile activităţi.
Fă-ţi o listă cu priorităţi
Dacă simţi că nu apuci să faci nimic semnificativ după muncă, fă-ţi o listă cu lucrurile pe care vrei să le faci şi bifează fiecare element în funcţie de prioritate. Dacă ţi-e teamă că nu apuci să faci cu brio şi treburile casnice, încearcă să găseşti soluţii alternative. De exemplu, dacă vrei să termini o carte într-o zi şi nu-ţi mai râmăne timp pentru gătit, dar totuşi ai o pofta de mâncare la oală, dă o comandă de pe Foodnation.ro şi bucură-te linilştit de lectura ta.
Învaţă să spui “nu”
Dacă eşti genul de persoană care nu ştie să refuze politicos sarcinile şi proiectele suplimentare ce tot vin de la muncă, trebui să înveţi să faci asta. De ce? Ei bine, aşa te vei face respectat şi nu vei ajunge la supraoboseală. Ia doar sarcinile de care ştii sigur că ai timp să le finalizezi. Astfel, când ieşi de la muncă nu o să mai fii atât de obosit şi te vei putea ocupa şi de alte aspecte ce ţin de dorinţele personale.
Aşadar, acestea au fost sfaturile pentru a menţine o viaţă echilibrată între viaţa personală şi cea profesională. Nu uita că totul depinde de tine şi nu e niciodată greşit să îţi exprim dorinţele şi nevoile faţă de colegii şi superiorii de la locul de muncă.
Sursă foto: pexels.com