Indiferent de modalitatea prin care ai intrat în posesia unor active cripto, următorul pas pe care trebuie să-l faci este să te asiguri că fondurile tale sunt în siguranță.
De aceea, indiferent că optezi să cumperi criptomonede cu cardul de credit sau de debit, direct de la un exchange, nu neglija deloc aspectul ce ține de securizarea investițiilor tale.
Dacă ești trader, ai putea lua în considerare să păstrezi criptomonedele chiar pe platforma cripto, mai ales că securitatea exchange-urilor a fost mult îmbunătățită în ultimul timp.
Cu toate acestea, dacă acționezi ca un investitor, păstrarea criptomonedelor pe un portofel este o idee chiar foarte bună.
Există o serie de opțiuni în materie de portofele cripto, iar cele mai populare sunt Ledger Nano X, Exodus și Electrum. Citește în continuare câteva dintre cele mai utile informații despre aceste portofele.
Ledger Nano X este un portofel de criptomonede premium, de tip hardware, construit pentru a-ți păstra activele digitale într-un mediu cât mai sigur. Spre deosebire de portofelele hot, care sunt conectate la internet și, prin urmare, vulnerabile la atacurile informatice, Nano X stochează cheile tale private în mod offline, pe dispozitivul hardware.
Pentru a se asigura că hardware-ul este cât se poate de rezistent, Ledger folosește un cip SO (BOLOS) și un cip Secure Element (SE) certificat CC EAL5 +. Securitatea dispozitivului a fost, de asemenea, auditată și verificată de ANSSI, agenția națională franceză de securitate cibernetică.
Nano X oferă toate caracteristicile fratelui său mai ieftin, Ledger Nano S, dar cu capacitatea adăugată de a stoca o gamă mai mare de active simultan și de a-ți permite să-ți gestionezi portofoliul mai ușor prin conectarea dispozitivului la aplicația smartphone prin Bluetooth.
O baterie mult mai mare de 100 mAh înseamnă, de asemenea, că poți utiliza acest portofel hardware atunci când ești afară, fără a fi nevoie să îl conectezi la o sursă de alimentare.
Exodus este un portofel software multi-monedă ușor de utilizat, disponibil pentru desktop și mobil. Portofelul excelează prin designul său simplu și suportul online de cel mai înalt nivel. Principalul dezavantaj al Exodus este însă lipsa opțiunii de personalizare a taxelor de rețea pentru Ethereum și alte monede, precum și faptul că nu este complet open source.
Dacă abia ai început să utilizezi Bitcoin (sau alte criptomonede), ai putea folosi acest portofel cu un efort minim din partea ta, grație interfeței sale user-friendly. Exodus este genul de portofel de care te „îndrăgostești” încă de la prima utilizare, un avantaj destul de rar întâlnit în lumea criptomonedelor.
Electrum a fost lansat în anul 2011 și este unul dintre primele portofele pentru Bitcoin. Este un portofel ușor de utilizat, fără funcții complicate, asigurând totodată un nivel ridicat de securitate.
Electrum nu este însă conceput exclusiv pentru persoanele care vor doar să se alăture spațiului blockchain. Este prin excelență un portofel cripto destinat comercianților și investitorilor în criptomonede care știu deja cum funcționează Bitcoin.
Electrum vine cu o serie de caracteristici, inclusiv cu posibilitatea de a stabili taxa de tranzacție Bitcoin, alături de funcțiile rbf și childpaysforparent.
Electrum utilizează judicios spațiul pe disc și lățimea de bandă, utilizând mecanismul Simple Payment Verification (SPV) pentru a verifica tranzacțiile. Întrucât folosește SPV, Electrum nu descarcă întregul blockchain, ci urmărește tranzacțiile interogând serverele din rețeaua Bitcoin.