Sunt aproape 5 milioane de români plecați la muncă în străinătate, ori plecați definitiv din diverse motive din țară. Ei bine, acești români nu au rupt niciodată legătura cu rudele și cu prietenii pe care i-au lăsat acasă. Există schimburi de colete destul de frecvente între Diaspora și România, între România și Diaspora. Toate bune și frumoase, doar că, din păcate, au apărut foarte multe companii de transport care oferă servicii de coletărie, ori de-a dreptul pirați care au dezvoltat un business la negru din transportul de persoane și de colete spre străinătate, ori din străinătate în România.
Această „concurență” a adus la alterarea calității serviciilor în loc să dezvolte competiția și să aducă în prim plan calitatea. Partea cea mai proastă este că mulți români, indiferent că este vorba despre cei plecați ori despre cei rămași în țară, continuă să folosească aceste servicii de curierat la negru ori legale dar de slabă calitate doar din cauza faptului că există un preț foarte mic. Nu pot exista servicii de curierat internațional care să coste puțin dar să fie la un standard de calitate foarte înalt.
Nu puține sunt cazurile în care oamenii se plâng de faptul că nu le-au mai ajuns niciodată coletele la destinație, au ajuns la destinație distruse ori pur și simplu constată că le-au fost furate lucruri de prin colete. Și, evident, folosind servicii la negru, nici nu se poate face o reclamație împotriva lor la OPC. De multe ori, ne facem probleme cu bună știință, cu mâna proprie, doar ca să facem un pic de economie.
Cum trimitem colete în străinătate în siguranță?
În primul rând, trebuie să apelăm la companii de transport împotriva cărora putem face reclamații ori pe care le putem chema oficial în tribunal în cazul în care apar probleme. Dacă vom continua să lucrăm cu bișnițari, cu fel de fel de oameni ciudați care n-au nici măcar o firmă de transport înregistrată, vom avea mereu parte de surprize. Așadar, factura sau chitanța trebuie să fie obligatorie dacă nu dorim probleme.
În al doilea rând, ar fi bine să ne îndreptăm atenția și către companiile mici de pe piață, ori către cele mai puțin cunoscute pentru că în România există un fel de regulă ciudată. În momentul în care o companie devine foarte cunoscută, începe să dea chix din punct de vedere al calității serviciilor oferite. Cu alte cuvinte, se vede cu sacii în căruță și începe să neglijeze problemele clienților. În momentul în care o companie nu mai acordă importanță micilor clienți, nu mai merită apelat la serviciile ei.
Așadar, pentru a putea trimite colete în siguranță în străinătate, ori pentru a primi colete în siguranță din străinătate de la rudele plecate la muncă, trebuie să fim atenți ca acea companie de transport pe care o folosim să fie una legitimă care ne oferă bon fiscal în urma serviciului prestat. De asemenea, ar fi bine să ne îndreptăm către companiile mai necunoscute care prestează servicii de curierat internațional, întrucât acestea sunt mai grijulii cu clienții și îi respectă oarecum mai mult.