Imaginează-ți următorul scenariu: soarele strălucește, iar restaurantul tău este pe picioare (la propriu și la figurat), angajații servesc la mesele pline și clienții caută să-și facă rezervare. Ai făcut toate schimbările necesare pentru a crea un mediu sănătos și sigur, iar acum totul merge ca pe roate.
Dar așa cum există vremuri bune, așa vin și vremurile mai puțin bune. Cu sezonul gripal după colț, trebuie să fii oricând pregătit să acționezi rapid pentru a menține acel restaurant sigur și sănătos pe care-l aleg consumatorii. Pe scurt, ai nevoie de un plan pentru curățarea și igienizarea bucătăriei restaurantului și a spațiului în general. Iar aceste aspecte le-am acoperit în articolul de mai jos:
Curățarea și igienizarea bucătăriei propriu-zise
Curățarea constantă și temeinică a zonei din spatele a ceea ce se vede în bucătăria unui restaurant este importantă pentru a preveni contaminarea încrucișată și răspândirea bucătăriei. Poți utiliza următoarea listă (checklist) pentru dezinfectarea propice a bucătăriei restaurantului:
- Curăță pereții oriunde există stropiș
- Curăță grătarul, friteuza și toate echipamentele de gătit, cum ar fi cafetiere, cuptoare cu microunde, prăjitoare de pâine, feliatoare de carne etc.;
- Dezinfectează suprafețele din zona de pregătire a preparatelor cu substanțe chimic puternice de igienizare;
- Spală ustensilele, obiectele mici și sticlăria și lasă-le să se usuce la aer peste noapte;
- Curăță chiuvetele cu detergenți profesionali;
- Spală cârpele, prosoapele, șorțurile și uniformele în mașina de spălat;
- Reumple dozatoarele de săpun și înlocuiește rolele goale de prosoape de hârtie;
- Curăță frigiderele și spațiile de depozitare;
- Scoate gunoiul și reciclează cât se poate;
- Dezinfectează zona de eliminare a deșeurilor și curăță coșurile de gunoi;
- Curăță podeaua cu o mătură și un mop înainte și după finalizarea programului de lucru.
Aceste practici de curățare ar trebui urmărite în fiecare zi pentru menținerea sănătății angajaților și clienților. Folosește detergenți profesionali pentru curățarea și igienizarea întregii bucătării.
O dată pe săptămână, se recomandă curățarea profundă a obiectelor din bucătărie, astfel:
- Curăță cuptoarele, inclusiv interiorul – pereții, ușa și rafturile;
- Fierbe friteuza pentru înlăturarea crustelor;
- Spală și igienizează frigiderele și congelatoarele walk-in;
- Curăță orice covorașe existente;
- Utilizează un dispozitiv de curățare a scurgerilor pentru drenurile de podea.
De asemenea, la sfârșitul fiecărei luni, lista de curățare și igienizare a bucătăriei restaurantului ar trebui să continue, astfel:
- Spală și curăță în spatele liniei de servire;
- Pornește procesul de dedurizare corespunzător pentru fiecare espressor pentru a elimina murdăria încorporată;
- Curăță și igienizează mașina de gheață – acest lucru poate fi realizat și odată la 6 luni;
- Curăță bobinele frigiderului pentru a îndepărta praful strâns;
- Spală pereții și tavanul pentru a elimina acumularea de grăsime;
- Spală hotele de aerisire – acest lucru poate fi realizat și odată la 2-3 luni;
- Înlocuiește (dacă este cazul) capcanele postate pentru dăunători.
Utilizarea unei liste de verificare a curățeniei bucătăriei este utilă deoarece ajută echipa restaurantului să rămână organizată și să mențină pasul cu reglementările privind siguranța alimentară. Prin menținerea echipamentelor de gătit curate, mâncarea va avea un gust mai bun și va crește, de asemenea, durata de viață a ustensilelor de bucătărie. În plus, un restaurant curat și bine întreținut va avea un impact pozitiv asupra oaspeților și îi va face să se întoarcă pentru o nouă experiență culinară!