Într-o lume în continuă schimbare, încercată de tot felul de “crize” , de la pandemii la războaie, de la “crize” economice la “crize” sociale, care schimbă sensul existenței umane, cea mai profundă “criză” este cea spirituală. Oamenii se lasă copleșiți de tot ce-i înconjoară, se preocupă de lucruri mărunte și uită de cea mai importantă latură a lor, cea spirituală. O preocupare frecventă a oamenilor, chiar în timpul acestor crize, este căutarea de tot felul de produse mai mult sau mai puțin utile.
Căutăm produse pentru a ne îmbrăca , pentru a ne hrăni , pentru a ne înfrumuseţa, pentru a ne distra s.a.m.d. Uneori căutările noaste au rezultate mulţumitoare, alteori mai puţin. Un “ajutor” de nădejde în căutările noastre este internetul. Din păcate însă, internetul nu ne “găseşte” de fiecare dată cele mai bune soluţii.
De exemplu, in ceea ce priveşte produsele de înfrumuseţare sau de sănătate, toată lumea caută să găsească produse BIO (organice) , ştiind că doar “natural” nu înseamnă acelaşi lucru. Oricine poate observa că internetul, farmaciile, magazinele abundă de asemenea oferte.
Câţi dintre voi v-aţi gândit sau v-aţi amintit (în căutările voastre) că noi românii deţinem adevărate “comori” spirituale şi nu numai în mănăstirile noastre?
Mănăstirile noastre sunt, din cele mai vechi timpuri, nu doar lăcaşe de rugăciune, ci locuri în care darurile lui Dumnezeu (plante, fructe, semințe și nu numai) sunt transformate în leacuri sau hrană prin rugăciune şi pricepere de călugări spre folosul tuturor. Procesele de preparare folosite au misiunea de a păstra proprietățile naturale ale plantelor. Acestea sunt preparate manual, după rețete cu rădăcini în vechile leacuri tradiționale și mănăstirești.
Produsele pe bază de plante sunt realizate cu multă grijă de către măicuțe și călugări, aceștia urmând cursuri specializate în domeniul medico-farmaceutic și fito-terapeutic, pe lângă domeniul teologic, având drept scop obținerea produselor naturale de o calitate extraordinară.
Întreaga operațiune începe încă din perioada primăverii, atunci când se culeg o parte din plante din care se aleg cele mai bune părți din plantă, în funcție de produsul care se dorește a se obține.
Amestecul de plante culese sunt atent macearte fie în ulei de floarea soarelui presat la rece timp de câteva zile, fie în alcool alimentar în diverse concentraţii. Amestecul hidro-alcoolic garantează un grad mare de extracţie a substanţelor active şi conservabilitate de lungă durată. La final conținutul obținut se agită timp de 2 zile, după care este filtrat și mai târziu depozitat în recipiente corespunzătoare pentru a putea fi folosit.
Din păcate, aceste daruri mănăstirești sunt descoperite foarte rar şi doar dacă oamenii merg să viziteze aceste mănăstiri, sau ştiu să le caute pe internet. În ultima variantă , de fapt, cele mai multe dintre ele, nu pot fi găsite. Acesta a fost motivul pentru care a fost creat www.darurimanastiresti.ro .
Pe de altă parte, cumpărând produsele mănăstireşti ne amintim de Dumnezeu, ne amintim de darurile Sale, ne amintim de mănăstiri ca simbol al neamului nostru. Este singurul mod prin care aducem în case pentru nevoile noastre nu doar un obiect, ci o binecuvântare. De fapt, este posibil, ca în acest fel, să ne aplecăm măcar puțin și spre latura noastră spirituală. În felul acesta produsele alese devin daruri mănăstirești menite să ne amintească de Dumnezeu.