De ce este bine sa citim carti din domeniul psihologiei?

Psihologia este stiinta exacta a mintii si comportamentului uman. Este ceea ce inseamna studiul functiilor si proceselor mentale, a experientelor interioare si subiective – precum gandurile, emotiile, constiinta, motivarea, perceptia altora si personalitatea.

In cartile de psihologie, de-a lungul timpului,  psihologii au adoptat o serie de modalitati in practica lor. Se poate vorbi despre psihologia aplicata, psihologia experimentala, psihanaliza, pshilogie de cuplu, pshihologie sociala.

Psihologia este ubicua. Ubicuitatea psihologiei ii ajuta pe oameni sa isi modeleaze cea mai mare parte a experientei in timpul vietii. Si acest  lucru se intampla, fie in cadrul mediului familial,  fie in cadrul mediului educational sau in cel profesional. Desi ubicua, psihologa  este un domeniu stiintific extrem de complex. Psihologia pe care o descoperim in cartile de psihologie, cea pe care o traim in fiecare zi, ne da un consens deplin asupra faptului ca inca nu se cunosc toate resorturile intime ale mintii omenesti, sau ale comportamentului uman.

Citind carti de psihologie realizam ca toti suntem intr-o anumita masura psihologi. Realizam ca facem psihologie cand conversam cu o alta persoana, cand luam o decizie pentru noi sau pentru altii. Exista carti de psihologie concentrate pe diverse arii de studiu. Carti de psihologie care abordeaza psihologia prin diverse metode de cercetare contribuind la intelegerea si explicarea ulterioara a comportamentului uman, sau chiar la interventia in modificarea personalitatii umane, asa cum, de exemplu, isi propun cartile de psihanaliza. Cartile despre psihologie ne ajuta sa intelegem fiinta umana. Ne ajuta sa intelegem ce anume ne face sa functionam si de ce actionam intr-un anume fel.

Unele dintre abordarile pe care le regasim in cartile de psihologie sunt abordarea behaviorista, cea cognitiva, biologica, sociala, abordarea psihologiei dezvoltarii, cat si cea umanista. Aceste abordari diferite, au, fiecare in parte, propriile domenii de interes si propriile puncte de vedere in legatura cu ceea ce este important de studiat in raport cu omul.

Unul dintre rolurile cartilor de psihologie este acela de a ne oferi raspunsuri despre noi insine, de a ne descoperi pe noi insine, despre felul in care putem imbunatati aptitudinile, despre cum putem depasi obstacolelor ce apar in viata noastra, despre cum sa ne raportam la personele din viata noastra, in esenta, despre ce inseamna  sa  traiesti frumos.

Alegerea unei carti de psihologie, trebuie sa apartina fiecaruia, sa fie raspunsul la chemarea care vin din interior: ce ne-am dori sa stim despre noi si despre cei din jurul nostru, cat de disponibili suntem sa gasim puterea de a schimba ceva, daca asta se impune.

Alegerea unei carti de psihologie, este influentata de dorinta noastra de a descoperi sursa de lumină indispensabilă cunoașterii si autocunoasterii, aproprierii și ascensiunii umane. Caci, trebuie sa stim, psihologia nu este fizică, nu este matematică, este emotie, constiinta, motivare, personalitate, este gand.

Gasesti o colectie interesanta de carti de psihologie pe EuSunt.ro/Psihologie