Medicul dentist recomanda, de obicei, purtarea aparatului dentar pentru a imbunatati aspectul orofacial al pacientului. Prin tratamentul ortodontic sunt corectate probleme cum ar fi dintii incovoiati sau inghesuiti, muscatura deplasata, pozitia incorecta a maxilarului si nereguli ale articulatiilor sale. Daca sunt lasate netratate, aceste probleme pot duce la degradarea dintilor, boli ale gingiilor, dureri de cap si de urechi, precum si probleme de vorbire, muscatura sau mestecare.
Pacientii cu probleme ortodontice pot beneficia de tratament aproape la orice varsta. De exemplu, cea mai in varsta pacienta a clinicii Orto Implant a avut 62 ani la momentul aplicarii aparatului dentar, iar rezulatatele au fost foarte bune. Motivul pentru care l-au aplicat nu a fost unul estetic, ci doar de indreptare a unor dinti migrati, inclinati in urma unor extractii dentare, deoarece nu s-ar fi putut realiza niste lucrari protetice corecte fara indreptarea lor.
Perioada ideala pentru montarea aparatului dentar este intre 10 si 14 ani, deoarece acum capul si maxilarul sunt inca in crestere si dintii raspund mai bine la indreptare. Totusi, deoarece orice ajustare a aspectului fetei poate fi traumatizanta pentru copil in timpul acestor ani sensibili din punct de vedere psihologic, parintii ar trebui sa discute problema cu copiii lor inainte de a merge la doctorul ortodont.
Insa aparatul dentar nu este doar pentru copii. Tot mai multi adulti decid sa il poarte pentru a corecta probleme minore si pentru a-si imbunatati zambetul.
Medicul specialist ortodont va sti ce dispozitiv este cel mai bun pentru problema dvs. particulara, insa de cele mai multe ori puteti alege. Aparatele dentare sunt in general de trei feluri: cel mai popular tip sunt aparatele fixe facute din metal, ceramica sau safir, care sunt lipite de dinti (in interior sau exterior). Aparatele ceramice sunt de obicei de culoarea dintilor sau albe si sunt mult mai putin vizibile decat braketurile metalice. Aparatele dentare linguale se ataseaza in spatele dintilor, ascunse vederii. Ambele tipuri de bracketuri utilizeaza sarma pentru a misca dintii in pozitia dorita.
O noua alternativa la aparatele dentare traditionale sunt o serie de aparate de culoare clara, personalizate si detasabile. Nu numai ca aceste aparate sunt invizibile, dar ele sunt de asemenea detasabile, astfel incat de ele nu se vor prinde alimente si nu se formeaza placa dentara intre dinti. Aceste aparate reprezinta o optiune pentru adultii cu probleme usoare de spatiere a dintilor. Aparatele dentare invizibile nu sunt potrivite pentru copiii si adolescentii care asteapta in continuare dinti permanenti.
Durata de timp si frecventa purtarii aparatului dentar depind de planul personalizat de tratament. Cu cat este mai complicata problema de spatiere sau muscatura si cu cat pacientul este mai in varsta, cu atat mai lunga este perioada de tratament. Majoritatea pacientilor se pot baza pe faptul ca vor purta aparatul dentar intre 12 si 24 de luni, urmand apoi sa poarte un alt dispozitiv de fixare pentru a stabiliza si alinia tesuturile din jurul dintilor indreptati.