Copiii, spre deosebire de adulți, descoperă lumea înconjurătoare și învață prin joacă. Celor mici nu le poți explica idei abstracte, însă vei fi surprins să vezi cât de repede se prind de regulile unor jocuri făcute special pentru categoria lor de vârstă sau cât de isteți sunt când trebuie să rezolve o sarcină sub formă ludică.
Află ce reprezintă jocurile educative pentru copii, de ce sunt importante pentru dezvoltarea celor mici și care sunt principalele lor avantaje.
Dezvoltare prin joc
De când se nasc, copiii sunt caracterizați de curiozitate și o dorință constantă de explorare. Pentru ei, totul este nou și atractiv, fiecare obiect sau persoană reprezintă o nouă experiență de viață, o aventură a simțurilor, pe care, încet, încet, le dezvoltă.
Jucăriile interactive și jocurile senzoriale îi ajută pe bebeluși să treacă ușor și repede prin etapele dezvoltării motrice. Ei capătă mai multă mobilitate, o coordonare mai bună a mișcărilor, atenția le este antrenată, la fel și capacitatea de concentrare.
Educație prin joc
Odată cu vârsta grădiniței, când copilul începe să își facă primii prieteni, apar alte nevoi și cerințe de adaptare. Cei mici sunt imitatori prin excepție, ei recreează la scară mică lumea adultă pe care o percep prin simțurile și prin capacitatea lor de înțelegere.
De aceea, vei vedea că mulți copii apreciază jocurile de rol, în care folosesc obiecte miniaturale care imită ustensile sau instrumente din viața reală. Își pun mereu imaginația la încercare pentru a-și crea propriile povești, iar tu poți veni în ajutorul lor prin achiziționarea de jocuri educative.
Acestea facilitează dezvoltarea și învățarea unor deprinderi esențiale, precum memoria, îndemânarea, creativitatea, inteligența și spiritul de observație, toate acestea într-un mod distractiv.
Unele jocuri încurajează exprimarea verbală, socializarea cu alte persoane sau dezvoltarea imaginației. Altele, precum puzzle-urile tematice, antrenează logica și gândirea, atenția și puterea de concentrare.
Evoluție prin joc
Indiferent de vârstă, există jocuri educative pentru toate categoriile de copii și pentru toate pasiunile sau nevoile lor. Preșcolarii se pot distra la primele contacte cu alfabetul, scrisul sau calculele prin fișe tematice cu magneți sau figurine hazlii.
Dacă cel mic are un hobby sau este atras de o anumită meserie, se poate costuma sau își poate exersa abilitățile necesare acelui domeniu. Fetițele pot găti în bucătăria miniaturală, echipată cu toate ustensilele și vesela necesare, băieții se pot juca de-a polițiștii, medicii sau pompierii în costumele lor tematice. Sau viceversa, cei mici pot alege și singuri!
Jocurile educative ajută, de asemenea, la formarea personalității. Ele pot încuraja un copil timid să se exprime liber sau un copil agitat să deprindă abilitatea de a avea răbdare și capacitatea de a se concentra. Prin activități special gândite pe categorii de vârstă, prichindeii devin mai buni, se dezvoltă fizic și mental, obișnuindu-se, în același timp, cu respectarea regulilor.
Oferă copilului tău o educație frumoasă și distractivă, care să îl pregătească pentru un viitor strălucit. Arată-i de mic că învățarea poate fi o joacă!