Creativitatea nu mai este doar un atribut al artiștilor, capacitatea de a genera soluții originale și de a găsi perspective noi poate face acum, în multe domenii de activitate, diferența între succes sau stagnare. Companiile, dar și persoanele fizice interesate de dezvoltare personală recurg adesea la tehnici mai puțin „ortodoxe”, uneori chiar distractive pentru a dezvolta creativitatea.
Asocierea liberă și creativitatea
O tehnică ușor de experimentat, mai ales într-un grup de lucru, dar și singur, în fața unei coli de hârtie, este asocierea liberă. Această metodă presupune generarea rapidă de cuvinte, idei sau imagini care sunt legate de subiectul în discuție. „Secretul” acestei tehnici este acela că participanții nu trebuie să se limiteze la soluții logice sau obișnuite, ci trebuie să mizeze pe conexiuni neașteptate. Dacă este să dăm un exemplu ipotetic, este ca și când ai acorda o șansă neașteptată unei echipe de fotbal cotate mai prost. Nu de puține ori, codașele clasamentului reușind chiar să furnizeze surprize. Asemenea exemple pot fi găsite și pe portalul NetBet (primul site licențiat în România, L1160651W000195, ONJN, +18), unde sunt afișate meciuri și competiții.
Gândirea laterală și brainstorming-ul
O altă tehnică utilă presupune abordarea problemei dintr-o perspectivă neconvențională, prin întrebări noi care dau ocazia unor posibilități neobișnuite. Adesea, în procesul de gândire laterală, este necesar să fie luați în considerare factori aparent relevanți care pot duce la soluții neconvenționale și creative. Metoda de gândire laterală poate fi inclusă și în mediu profesional la întâlnirile de brainstorming, foarte populare printre companii. În acest proces, un grup de oameni se adună și contribuie cu idei, fără a exista judecăți sau limitări.
Jocuri și provocări
Există și diverse tipuri de jocuri și exerciții distractive, care pot stimula creativitatea și gândirea inovatoare. Printre acestea jocul, „Ce-ar fi dacă?” care presupune formularea de întrebări îndrăznețe și neconvenționale despre o situație sau problemă. De exemplu: „Ce s-ar întâmpla dacă toată lumea ar avea puteri supranaturale?”. Aceste întrebări provocatoare deschid mintea și ajută la găsirea unor răspunsuri interesante. Un alt joc interesant este și „Cuvinte la întâmplare” care presupune extragerea aleatorie a unor cuvinte dintr-un dicționar și conectarea lor într-un context sau problemă specifică. Apoi, trebuie găsite conexiuni sau soluții inovatoare bazate pe cuvintele respective. De exemplu, dacă cuvintele extrase sunt „șoarece”, „tehnologie” și „bucătărie”, soluția poate fi producerea unui dispozitiv care să ajute la depistarea șoarecilor din bucătărie folosind tehnologie avansată.
Restricționarea timpului sau a posibilităților
Pentru găsirea unei soluții noi, sau optimizarea unui sistem pot fi abordate cu succes și tehnici restrictive. Metoda presupune impunerea unor limite de timp mai scurte decât necesarul pe care îl ia în mod obișnuit rezolvarea problemei. În acest mod se pot simplifica anumite etape și optimiza sau elimina unii pași care nu sunt necesari. De asemenea, pentru a forța apariția unor soluții noi, creative, pot fi limitate anumite materiale sau resurse, care obligă găsirea unor alternative ce se pot dovedi viabile.
Schimbarea mediului
Metoda cea mai simplă de stimulare a creativității este schimbarea mediului în care se desfășoară activitatea sau chiar și orele de relaxare. Uneori, rutina și monotonia pot împiedica creativitatea să se manifeste deoarece se creează anumite automatisme de acțiune. Prin schimbarea mediului de lucru, prin plimbări în natură, prin vizitarea unor spații deosebite, cum ar fi muzeele sau prin călătorii pot fi stimulate simțurile și poate fi blocată creativitatea și gândirea inovatoare.
Sursa foto: unsplash